ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των αγροτών για το 2015.

Βάσει εισοδημάτων του 2015 οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των αγροτών

Ο υπολογισμός των αυξημένων εισφορών του ΟΓΑ, που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος , για το Α’ εξάμηνο του 2017 θα πραγματοποιηθεί με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015 και το Β’ εξάμηνο του 2017 θα γίνει συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2016, όπως αυτά θα προκύψουν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών.
Το παραπάνω είναι μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο, όπως ανέφερε ο υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στις 28 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Δ.. Σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
 Γεύσεις Πρέβεζας ''Αρετή''

Όσον αφορά το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και για το θέμα αυτό, παράλληλα με τη συνολική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) για οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες.

Σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι οι εισφορές είναι πράγματι πολύ υψηλές, «από τις υψηλότερες στην Ευρώπη», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατόν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, γιατί θα είναι αδύνατη η καταβολή ακόμη και των σημερινών χαμηλών συντάξεων.
Ανατροπές στις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Εντωμεταξύ, κεραμίδα αυξημένων εισφορών για 660.000 αγρότες με παγίδα κατασχέσεων για 254.904 οφειλέτες που χρωστούν στον ΟΓΑ έρχεται από την 1η/1/2017 με τρεις ανατροπές.
Η πρώτη έχει να κάνει με τις εισφορές ασθενείας, οι οποίες καθορίζονται πλέον στο 6,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους και επιφέρουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο σύνολο των ασφαλίστρων.

Η δεύτερη ανατροπή αφορά όσους χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ από εισφορές στον ΟΓΑ και οι οποίοι από την 1η/1/2017 θα κληθούν να τις καταβάλουν (είτε άμεσα είτε με ρύθμιση 12 δόσεων) στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, καθώς αυτό συγκεντρώνει τις οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Στο εν λόγω κέντρο θα μεταφερθούν από την 1η/1/2017 και όλες οι μικρές οφειλές -κάτω των 5.000 ευρώ- που είναι σήμερα στα Ταμεία. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα οδηγήσει στους 245.905 αγρότες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ σήμερα σε μια μεγάλη παγίδα κατασχέσεων, καθώς με το που θα μπουν τα χρέη τους στο μητρώο οφειλετών του ΚΕΑΟ, η διαδικασία είσπραξής τους θα προβλέπει την αποστολή ατομικής ειδοποίησης για εξόφληση ή ρύθμιση και αν δεν ανταποκριθούν, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η λήψη αναγκαστικών μέτρων με κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ήδη έχουν μεταφερθεί οι οφειλές για 48.000 αγρότες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ και έπεται η συνέχεια (από την 1η/1/2017) για τους 245.904 οφειλέτες με ποσά κάτω των 5.000 ευρώ.

Η τρίτη ανατροπή κρύβεται σε παλαιότερο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με επιδοτήσεις. Η διάταξη αυτή ουδέποτε καταργήθηκε παρότι δεν εφαρμόστηκε. Τώρα όμως που το πρόβλημα ρευστότητας στα Ταμεία είναι έντονο λόγω των συνεχών επιβαρύνσεων από φόρους και εισφορές το θέμα επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων.

Πριν έρθουν οι εισφορές του 2017, οι αγρότες θα παραλάβουν το Νοέμβριο το νέο ειδοποιητήριο του ΟΓΑ για να πληρώσουν τις εισφορές του α’ εξαμήνου του 2016.
Στα ειδοποιητήρια Νοεμβρίου οι εισφορές τους θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που πλήρωσαν (όσοι της πλήρωσαν) τον περασμένο Ιούνιο γιατί η εισφορά ασθένειας ανέβηκε στο 3,61% του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας.
Τα νέα ποσά της εξαμηνιαίας εισφοράς του 2016 είναι 605,16 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία με αύξηση κατά 12% επιπλέον από τα 534,18 ευρώ που πλήρωσαν οι αγρότες τον Ιούνιο στην ίδια κατηγορία και φτάνουν στα 1.163 ευρώ για όσους είναι στην 7η κατηγορία με επιπλέον αύξηση κατά 9% από τα 1.069 ευρώ που ήταν η εισφορά της ίδιας κατηγορίας τον Ιούνιο.
Τα ποσά που θα αναγράφονται στα ειδοποιητήρια του Νοεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν μέσα σε ένα μήνα δηλαδή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Όσοι δεν πλήρωσαν τον Ιούνιο θα πάρουν ειδοποίηση το Νοέμβριο για να καταβάλουν και την τρέχουσα εισφορά (α’ εξαμήνου 2016) αλλά και την παλιά που δεν πλήρωσαν και αφορούσε στην εισφορά β’ εξαμήνου.

Από την 1η/1/2017 υπάρχει «πάντρεμα» του παλιού με το νέο καθεστώς που προβλέπει την πληρωμή εισφορών με βάση το εισόδημα. Το 2017, λοιπόν, οι αγρότες θα έχουν να πληρώσουν τις εισφορές για το β’ εξάμηνο του 2016 και «καπάκι» τις νέες εισφορές για όλο το 2017 που θα βγουν βάσει του εισοδήματος που δήλωσαν είτε το 2015 είτε το 2016. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μόλις πληρωθούν οι παλιές εισφορές θα έρθουν τα «ραβασάκια» με τις νέες επιβαρύνσεις για το 2017.
πηγή 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.