Δυσχέρειες λόγω ανεξέλεγκτης εγκατάστασης μελισσιών.

Ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μελισσιών.

Αναγκαία χαρακτηρίζεται η συνεργασία των μελισσοκόμων με τις δασικές αρχές της Ηλείας, για την αποφυγή προβλημάτων που παρατηρούνται αυτή την περίοδο κατά την τοποθέτηση των κυψελών σε διάφορα σημεία του Νομού.

melissokomia

Μεγάλη συχνότητα ωστόσο τοποθέτησης μελισσιών, παρατηρείται στην περιοχή του δρυοδάσους Φολόης και του οροπεδίου Λάλα, όπου συχνά παρατηρούνται δυσχέρειες όσον αφορά την κτηνοτροφία και γενικά τους δασόβιους πληθυσμούς.

Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να ενημερώνουν την δασική υπηρεσία κατά την τοποθέτηση των κυψελών, καθώς η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος για την απώλεια ή την καταστροφή τους.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία που υπάρχει με τους μελισσοκόμους,  με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επικοινωνία καθώς αυτή την περίοδο τοποθετούν τις κυψέλες  τους στην περιοχή του δρυοδάσους Φολόης και του οροπεδίου του Λάλα.  Θα  πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία γιατί πολλές φορές η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση δημιουργεί προβλήματα και σε εμάς και στους δασόβιους πληθυσμούς, αλλά και στους ίδιους» ανέφερε ο κ. Λάττας.

Δυσχέρειες λόγω ανεξέλεγκτης εγκατάστασης μελισσιών.

-Δασάρχης Πύργου: «Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μας ενημερώνουν κατά την τοποθέτηση των κυψελών»

– Το μέλι αποτελεί ένα καλό εισόδημα για τους νέους παραγωγούς- Οι έντονες βροχοπτώσεις επηρεάζουν την παραγωγή

 

Αναγκαία χαρακτηρίζεται η συνεργασία των μελισσοκόμων με τις δασικές αρχές της Ηλείας, για την αποφυγή προβλημάτων που παρατηρούνται αυτή την περίοδο κατά την τοποθέτηση των κυψελών σε διάφορα σημεία του Νομού.

Μεγάλη συχνότητα ωστόσο τοποθέτησης μελισσιών, παρατηρείται στην περιοχή του δρυοδάσους Φολόης και του οροπεδίου Λάλα, όπου συχνά παρατηρούνται δυσχέρειες όσον αφορά την κτηνοτροφία και γενικά τους δασόβιους πληθυσμούς.

Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να ενημερώνουν την υπηρεσία κατά την τοποθέτηση των κυψελών, καθώς η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος για την απώλεια ή την καταστροφή τους…

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία που υπάρχει με τους μελισσοκόμους,  με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επικοινωνία καθώς αυτή την περίοδο τοποθετούν τις κυψέλες  τους στην περιοχή του δρυοδάσους Φολόης  και  του  οροπεδίου του Λάλα.  Θα  πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία γιατί πολλές φορές η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση δημιουργεί προβλήματα και σε εμάς και στους δασόβιους πληθυσμούς, αλλά και στους ίδιους» ανέφερε ο κ. Λάττας.

Ενημέρωση

Όταν η τοποθέτηση των κυψελών αφοράει  ένα μικρό διάστημα, μέχρι τρεις μήνες, οι μελισσοκόμοι  θα πρέπει να ενημερώνουν το δασοφύλακα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος ,  δολιοφθοράς ή άλλων προβλημάτων μεταξύ των δασόβιων πληθυσμών, ενώ εφόσον  επιθυμούν   μόνιμες εγκαταστάσεις υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και  δυνατότητα από τη δασική υπηρεσία,  προκειμένου να τους παραχωρηθούν τέτοιες εκτάσεις προκειμένου  να δημιουργήσουν  μόνιμη μελισσοκομία.

Βασική προϋπόθεση  εξάλλου για την τοποθέτηση μελισσιών είναι  να εγκαταστήσει  ο μελισσοκόμος  πινακίδα με τα στοιχεία του  για να μπορεί να είναι ευδιάκριτα και γνωστά, έτσι  ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί να υπάρχει δυνατότητα  ενημέρωσης  και επικοινωνίας.

«Τα προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως είναι ότι τα μελίσσια πηγαίνουν στα σημεία υδροδότησης ή ποτιστρών των ζώων και τα εμποδίζουν να πιουν νερό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δηλαδή είναι με την κτηνοτροφία αφού τοποθετούνται  ανεξέλεγκτα  μελίσσια ενώ συγχρόνως  εμποδίζουν και τη διέλευση οχημάτων , πυροσβεστικών ή άλλων που μαζεύουν τις ελιές κλπ.» εξήγησε ο δασάρχης Πύργου.

Σε πολλές περιπτώσεις προτιμούνται δυσπρόσιτα σημεία για την τοποθέτηση κυψελών προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα που  έχουν και νομικές επιπτώσεις για τους μελισσοκόμους.

Εξάλλου από μία έρευνες που έχουν  γίνει έχει αποδειχτεί  ότι το ελληνικό μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας  και  έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, ενώ ήδη υπάρχουν εγχώριες  εταιρείες που το προμηθεύονται με υψηλή τιμή, γεγονός που αποτελεί ένα καλό εισόδημα για τους νέους παραγωγούς.

«Νομίζω ότι επειδή έχουμε και το φυσικό περιβάλλον και τις κατάλληλες συνθήκες, αυτό που μας λείπει είναι οι άνθρωποι που θα έχουν όρεξη  να δουλέψουν πραγματικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη μελιού και γίνονται εισαγωγές» διευκρίνισε ο κ. Λάττας, ο οποίος προσδιόρισε τις δυσχέρειες που παρατηρούνται με την απόδοση των μελισσών   στο γεγονός πως κατά την περίοδο της μεγάλης ανθοφορίας των δέντρων παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γύρη και να ταλαιπωρούνται τα μελίσσια τα οποία δεν βρίσκουν τροφή.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.