Επιστολή της Ο.Μ.Σ.Ε,προς τους συλλόγους για τον αγροτικό συνδικαλισμό.

Επιστολή της Ο.Μ.Σ.Ε,η οποία ήρθε στον σύλλογό μας με maill.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Άρτας, αναμένοντας την ψήφιση του νέου νόμου για τον αγροτικό συνδικαλισμό, θα ήθελε να ενημερωθεί για τις προτάσεις αλλά και τις ενέργειες τις ομοσπονδίας μας.

 Είναι προφανές οτι επικρατεί σύγχυση  στον κλάδο μας, και η μόνη μας δύναμη για να μπορέσουμε να σταθούμε αντάξιοι των καιρών, είναι η γνώση, η σώστη ενήμέρωση, η ΑΛΉΘΕΙΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Οι σύλλογοί μας ανά την Ελλάδα και η Ομοσπονδία μας λειτουργούν με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Κατά την αναγνώρισή τους ή στις τροποποιήσεις των καταστατικών τους δεν ταυτίστηκαν απόλυτα με έναν νόμο. Θέμα νομιμότητας της λειτουργίας μας από την πολιτεία δεν τέθηκε ΠΟΤΕ.

Ο νόμος 4015/2011 είχε δύο σκέλη α) τον Αγροτοσυνδικαλισμό και β) τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Ως προς τους συνεταιρισμούς, τροποποιήθηκε 6 φορές και πάλι αμφισβητείται. Ως προς τον αγροτοσυνδικαλισμό,  δεν εφαρμόστηκε από κανένα. Έμεινε ανενεργός.

Για μας τους μελισσοκόμους είναι μη αποδεκτός για πάρα πολλούς λόγους. Αναφέρω ενδεικτικά:

  1. Μιλάει μόνο για κατά κύριο επάγγελμα. Ουσιαστικά δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει το 85% των συναδέλφων μας. Αποτέλεσμα; Διάλυση των συλλόγων και της Ομοσπονδίας μας αφού δε θα υπάρχουν ενεργοί σύλλογοι.
  2. Σύλλογοι και ομοσπονδίες (1 ανά περιφέρεια) είναι μαζί όλοι, το σύνολο των κλάδων φυτικής και ζωικής παραγωγής!

Η άποψη των συναδέλφων που υποστηρίζουν αυτόν το νόμο στηρίζεται στην άγνοια. Αν ισχύσει αυτός ο νόμος, όχι μόνον δε θα είναι πρόεδροι, αλλά θα έχουν διαλυθεί οι μελισσοκομικοί σύλλογοι…….

Συνάδελφοι δεν υποφέρουμε από έλλειψη νομιμότητας αλλά από έλλειψη κοινής λογικής. Χάσαμε το μέτρο στη ζωή μας.  Έχουμε –εκτός των άλλων- παντελή έλλειψη συνδικαλιστικής παιδείας. Λέω το αυτονόητο: η οργάνωσή μας σε συλλόγους είναι εθελοντική και χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς κι έτσι πρέπει να παραμείνει.

Οι μελισσοκόμοι είμαστε ένα πολύ μικρό κομμάτι του  γεωργοκτηνοτροφικού κλάδου. Δεν είναι λογικό να θέλουμε εμείς να αποφασίσουμε για το νόμο που θα πρέπει να διέπει τον αγροτοσυνδικαλισμό. Κινούμαστε σε βασικές αρχές, τις οποίες εκθέσαμε στην παρέμβαση που κάναμε στο υπό διαβούλευση τότε σχέδιο νόμου για τον αγροτοσυνδικαλισμό,  το καλοκαίρι του 2017 (επισυνάπτεται).

Κλείνοντας, συνάδελφοι, θα ήθελα να τονίσω πως είμαστε ο μοναδικός κλάδος  της γεωργοκτηνοτροφίας που έχουμε ενεργή συνδικαλιστική εκπροσώπηση και αυτήν πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Αν κάποια στιγμή έρθει κάποιος νέος  αγροτοσυνδικαλιστικός νόμος, θα δούμε τότε πως θα κινηθούμε.

Στις δημοκρατίες ο συνδικαλισμός  ούτε εντέλλεται ούτε απαγορεύεται. Η φιλοδοξία κάποιων είναι αποδεκτή μέχρι του σημείο που δε στρέφεται κατά του κλάδου. Αυτό το φαινόμενο είναι αρρώστια. Υπάρχουμε για το καλό των μελισσοκόμων και για κανέναν άλλο λόγο.

Με εκτίμηση

Βασίλης Ντούρας

Πρόεδρος ΟΜΣΕ

Πατείστε τους παρακάτω συνδέσμους να δείτε τις ερωτήσεις και απαντήσεις.

παρατηρήσεις ΟΜΣΕ επί του σχεδίου νόμου για τον αγροτικό συνδικαλισμό αρ 2143_2017 (1) (1) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (1) ΦΕΚΒ 885-2018 (1)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (1)

ΦΕΚΒ 885-2018 (1)

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.