Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΣΕ 2017.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ <ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ>
Ο Σύλλογος μας έλαβε σήμερα το παρακάτω mail, από την ΟΜΣΕ.
Καλή σας μέρα.
Σας αποστέλλουμε άρθρο για τη Γενική Συνέλευση όπως δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Μελισσοκομικό Βήμα, προς ενημέρωσή σας.
Με εκτίμηση
από το γραφείο της ΟΜΣΕ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ο.Μ.Σ.Ε.

Η φετινή γενική συνέλευση της ΟΜΣΕ που έλαβε χώρα στη Λάρισα  στις 18 -2- 2017 είχε κόσμο, είχε ενδιαφέροντα θέματα, είχε μεγάλη διάρκεια και εν τέλει είχε σύνθεση απόψεων. Αυτό που δεν είχε ήταν εντάσεις και διενέξεις. Το μήνυμα,  η ραχοκοκκαλιά θα λέγαμε, της συζήτησης ήταν η διαφύλαξη της ενότητας του κλάδου, εν όψει και των δύσκολων αναμετρήσεων με το υπουργείο αλλά και με την κρίση που μαστίζει τη χώρα.

 

Μετά την ανάγνωση του οικονομικού απολογισμού, του πρακτικού της ελεγκτικής επιτροπής και την ομόφωνη ψήφιση του οικονομικού απολογισμού, η συνέλευση κλήθηκε να συζητήσει την αποχώρηση των δύο συλλόγων, Θεσσαλονίκης και Έβρου. Στην αρχική του εισήγηση για το θέμα, ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ κ Ντούρας τόνισε ότι οι σύλλογοι αποφασίζουν ελεύθερα αν είναι ή όχι μέλη της ΟΜΣΕ. «Ο μελισσοκομικός σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε πέρυσι τον Φλεβάρη να αποχωρήσει και το ανακοίνωσε σε ένα περιοδικό. Το Δεκέμβριο έστειλε επιστολή και αυτή όχι στην Ομοσπονδία αλλά στο Υπουργείο», είπε ο κ Ντούρας και σχολίασε πως αυτό είναι αθέμιτο διότι ένας σύλλογος δεν απολογείται στο υπουργείο.

 

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον πρόεδρο να διαβάσει την επιστολή του μελισσοκομικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και να σχολιάσει τα σημεία που ο σύλλογος προβάλλει ως αιτίες που «εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ΟΜΣΕ».

 

«Κατ’ αρχάς»,  είπε ο κ Ντούρας «ένας σύλλογος μπορεί να βάλει ένα θέμα στην Ομοσπονδία αλλά η πλειοψηφία αποφασίζει αν το υιοθετεί ή όχι. Αν η μειοψηφία, επειδή δεν έγινε το δικό της, φεύγει, δεν είναι δημοκρατία αυτό, είναι καιροσκοπισμός. Για παράδειγμα η μελισσοκομική χλωρίδα. Επί 6 χρόνια χρηματοδοτούνταν από τον κανονισμό. Μικρά φυτά, από δημόσια φυτώρια, σε δημόσια γη. Πολλά λεφτά σε μεσάζοντες. Δεν έμενε τίποτα. Οι φυτεύσεις έπρεπε να γίνονται όπως το κάνουμε στα χωράφια μας. Δεν το δέχτηκε το Υπουργείο, οπότε το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να μην ξαναπροτείνει τη δράση. Άλλωστε, εναλλακτική χρηματοδότηση για δενδροφυτεύσεις υπάρχει.Μπορούμε να πάμε στις περιφέρειες και να πάρουμε λεφτά από την ΚΑΠ και το ΕΣΠΑ.»

 

Ακολούθως,  αντέκρουσε ένα προς ένα τα σημεία της επιστολής παρατηρώντας πως επί της ουσίας πουθενά δεν υπήρχε αντίθεση στα περισσότερα (μελιτοεκκρίσεις και έρευνα, αυτόχθονες φυλές, μελινέτ, εκπαιδεύσεις, νοθεία, νεονικοτινοειδή) κι επισημαίνοντας ψεύδη (στην επιστολή λένε ότι δεν τους ενημερώσαμε για τη Διεπαγγελματική όμως η πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι πάντα παρούσα στις συνεδριάσεις), μικρότητες  αλλά και τους προσωπικούς για εκείνον χαρακτηρισμούς, καταλήγοντας: «Αν νομίζετε ότι δε σας εκπροσωπώ, καλέστε Γ.Σ. να γίνουν εκλογές να με διώξετε. Η ΟΜΣΕ από την ημέρα που έφυγε ο Κράγιας έχει παλέψει. Ξεχωρίσαμε το ελληνικό μέλι, φτιάξαμε τη νέα αγορανομική, σήμα για το ελληνικό μέλι με την Διεπαγγελματική. Οι σύλλογοι δεν υποχρεούνται να έχουν δικαστικό αντιπρόσωπο. Έχουν ευθύνη οι ίδιοι για τα χαρτιά που στέλνουν. Δημοκρατία δεν είναι να κάνουμε το χωροφύλακα στους συλλόγους. Οι σύλλογοι κρίνονται από τα μέλη τους, τους μελισσοκόμους».

 

Στην πρόταση να διαβαστεί και η επιστολή του Έβρου ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ αντέτεινε ότι λίγο πολύ είναι παρόμοια κι ότι υπάρχουν κι άλλες επιστολές, όπως του ΜΣ Ανατολικής Κρήτης,  στην οποία απαντάει ο κ Θρασυβούλου, για την οποία όπως είπε «θα κληθεί να απαντήσει στη δικαιοσύνη για όσα γράφει για μένα προσωπικά.»

 

Η εκτεταμένη συζήτηση, που έγινε και στη διάρκεια της ανάγνωσης και του σχολιασμού της επιστολής και κυρίως στη  συνέχεια, κατέληξε στο να επιχειρηθεί μια τελευταία προσέγγιση μεταξύ των δύο συλλόγων και της Ομοσπονδίας και να μη λάβει αυτή η γενική συνέλευση απόφαση, κάτι που επί της ουσίας δεν προβλέπεται από το καταστατικό. Το ΔΣ έχει επικυρώσει ομόφωνα το αίτημα των δύο συλλόγων για διαγραφή τους από το μητρώο μελών της ΟΜΣΕ.

 

Ακολούθησε η ανάγνωση του Διοικητικού απολογισμού κατά την οποία ο πρόεδρος του Δ.Σ. ανέπτυξε συνοπτικά τις δράσεις της Ομοσπονδίας την περασμένη χρονιά:

 

Επικοινωνιακές δράσεις όπως η συμμετοχή στο φεστιβάλ και σε γιορτές μελιού, η προώθηση του φυλλαδίου για τα προϊόντα της μέλισσας που πλέον μπορούν να το παραγγείλλουν οι μελισσοκόμοι και οι σύλλογοι, η αποστολή του περιοδικού σε όλους τους βουλευτές, οι συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και η συμμετοχή στη ΓΣ της ΕΡΒΑ.

Δράσεις για την υγεία των μελισσών: Ενημέρωση των μελισσοκόμων για τη σφήκα του κάστανου και επίσημο αίτημα σε συνεργασία και με το Μπενάκειο εισαγωγής στην Ελλάδα του φυσικού της εχθρού. Αίτημα για να στηθεί πρόγραμμα επιτήρησης για το μικρό σκαθάρι της κυψέλης. Συνεργασία με το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την καταγραφή περιστατικών κατάρρευσης μελισσιών.

Φυτοφάρμακα: Αποτροπή της κατ’ εξαίρεση έγκρισης κυκλοφορίας νεονικοτινοειδών για 90 ημέρες σε επενδεδυμένους σπόρους με έγκαιρη παρέμβαση της ΟΜΣΕ στο υπουργείο και κοινοποίηση στα ΜΜΕ.

Τοποθετήσεις. «Το βασικό πρόβλημα που μας άφησε η Αγρονομική Διάταξη είναι ο χαρακτηρισμός των δρόμων. Για κάποιους υπαλλήλους όλοι οι δρόμοι θεωρούνται ΔΗΜΟΣΙΟΙ. Προσπαθήσαμε να πάρουμε από το Υπουργείο μια διευκρινιστική εγκύκλιο για το τι είναι δημόσιος δρόμος. Το παλεύουμε συνεχώς διότι όλοι θα βρεθούμε εκεί»

Συνεργασία με τη Διεπαγγελματική. Ο κ Ντούρας την χαρακτήρισε  άψογη. Και όσον αφορά τη σύνταξη του σχεδίου νόμου για το ελληνικό σήμα και στις κοινές συναντήσεις με  τον ΕΦΕΤ και Υπουργείο Ανάπτυξης για τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων. «Το ελληνικό σήμα», διευκρίνισε ο κ. Ντούρας, «κατατέθηκε από τη Διεπαγγελματική βάση σχετικής νομοθεσίας και ακόμα συζητείται. Δεν έχει τελειώσει η διαβούλευση.  Μιλά για οργανωμένα συσκευαστήρια και όχι για όσους συσκευάζουν από την αποθήκη τους με βάση τον κανονισμό 852/2004. Οι έλεγχοι θα γίνονται όχι μόνο από τις κρατικές υπηρεσίες αλλά και από την εταιρεία που θα το απονείμει. Στη Γ.Σ. της Διεπαγγελματικής ήταν και ο κ. Θρασυβούλου που ανέλαβε να επεξεργαστεί μέρος της διατύπωσης. Το ελληνικό σήμα θα δώσει μια υπεραξία στο ελληνικό μέλι. Από το ελληνικό σήμα δεν αποκλείονται οι μελισσοκόμοι»

Κανονισμός  852/2004.Αφορά την υγιεινή των επιχειρήσεων τροφίμων. Μας δίνει τη δυνατότητα να πουλάμε τοπικά, χωρίς συσκευαστήριο, μικρές ποσότητες. Η πρόταση της ΟΜΣΕ είναι τα  15 κιλά/κυψέλη. Το υπουργείο ζήτησε 10 κιλά/κυψέλη. Και το τμήμα μελισσοκομίας τοποθετήθηκε στη διαβούλευση για να βάλει πλαφόν τα 1200 κιλά! Αυτό δε το δεχόμαστε, διότι συνιστά διάκριση εις βάρος των επαγγελματιών μελισσοκόμων. Η ολοκληρωμένη πρόταση του ΔΣ της ΟΜΣΕ βρίσκεται στη συνέχεια αυτού του άρθρου και στην ιστοσελίδα www.omse.gr

Βασιλικός πολτός «Έχουμε μάθει ότι έχει ενταχθεί στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών», ενημέρωσε ο κ Ντούρας. Μάθαμε ότι έγινε σύσκεψη αλλά δεν κάλεσαν εμάς. Ίσως κάλεσαν τον σύνδεσμο. Απ’ ό,τι είπε ο κ. Θρασυβούλου δεν ξεχωρίζει από τον εισαγόμενο ο ελληνικός. Αν χρειαστεί ας επαναλάβουμε τις αναλύσεις και να το κάνουμε με κανόνες όσον αφορά τη δειγματοληψία. Να είναι παρόντες στη δειγματοληψία κάποιοι φορείς  και όχι να το στέλνει ο παραγωγός με την εμπιστοσύνη. Να μπορούμε να το αποδείξουμε για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.»

Κανονισμός και νέο τριετές εθνικό πρόγραμμα μελισσοκομίας.Ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι έγιναν αυθαίρετες αλλαγές στο τριετές από το τμήμα μελισσοκομίας. «Αντιδράσαμε έντονα και έγιναν πολλές συσκέψεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, με κυριότερο τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας και τις δηλώσεις διαχείμασης. Πετύχαμε την τροποποίηση του τριετούς και την έγκρισή του από την ΕΕ, αλλά οι αρμόδιοι υπάλληλοι επιμένουν στα δικά τους κι ακόμα δεν μπορεί να τρέξει το νέο τριετές, διότι τα Κέντρα είναι στον αέρα. Με τις δηλώσεις διαχείμασης ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί καθώς δε φαινόταν πιθανό να συγκεντρωθούν 25000 δηλώσεις από μέσα Οκτώβρη ως τέλη Δεκέμβρη. Κι όταν μας ενημέρωσαν από το υπουργείο για την παράταση προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε αλλά πολλές ΔΑΟΚ δεν έπαιρναν δηλώσεις μέσα στον Ιανουάριο. Εγώ δεν έκανα δήλωση για να μπορώ να στηρίξω όσους δεν έκαναν να μην αποκλειστούν από τον κανονισμό. Είμαστε από τις πιο σκληρές χώρες στην καταμέτρηση και είναι τραγικό από 2.000.000 καταμετρημένες κυψέλες να δηλώσουμε μόλις 1.300.000. Στην πρόσφατη σύσκεψη ζήτησα να ενεργοποιήσουν τα Κ.Μ. που έχουν δικό τους πρωτόκολλο για να μαζευτούν κι όσες δηλώσεις δεν έγιναν. Ελπίζω να ακούσει ο υπουργός.»

Στη συνέχεια ο κ Ντούρας ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση για την σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο με πρόσκληση του κ.Τσιρώνη: « Προβληματίστηκα αν έπρεπε να πάμε στην τελευταία σύσκεψη. Είχαν κληθεί να συμμετέχουν επιχειρηματίες, μεμονωμένοι μελισσοκόμοι, συνταξιούχοι κι ένα σωρό άλλοι. Αυτό για μας δεν ήταν αποδεκτό. Δεν είναι δημοκρατία να έχει ίσο χρόνο και ίση βαρύτητα η άποψη ενός ατόμου με αυτή του θεσμικά εκλεγμένου οργάνου. Δεν τηρούνταν το πνεύμα του κανονισμού. Εκεί αντιμετωπίσαμε τις τοποθετήσεις των αρμοδίων υπαλλήλων με ένα σωρό υπονοούμενα και με αστήρικτες απόψεις που θα αποβούν αρνητικές για τη μελισσοκομία. Εκεί ακούσαμε από τον κ. Μπακούρο, σύμβουλο του υπουργού κ.Αποστόλου, ότι Σύλλογοι  και Ομοσπονδία δεν υπάρχουν σύμφωνα με τον Ν.4015. Απάντησα ότι ο N.4015 δε μας αφορά, όταν συζητάμε για τον Κανονισμό 1308/13 που ορίζει τα τριετή προγράμματα μελισσοκομίας. Τόνισα σε όλους και στον κ υπουργό, ότι στις δημοκρατίες ο συνδικαλισμός ούτε απαγορεύεται ούτε εντέλλεται. Λειτουργούμε σύλλογοι και ΟΜΣΕ σύμφωνα με το σύνταγμα και τον αστικό κώδικα.» Εν τέλει, η ΚΥΑ που ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης δεν έκλεισε οριστικά. Η πρόταση της ΟΜΣΕ για την ΚΥΑ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα κι έχει τη στήριξη της Διεπαγγελματικής και του  ΣΕΤΣΕΜ. Ο κ. Ντούρας δήλωσε επίσης ότι η Ομοσπονδία συνεργάζεται  με νομικό γραφείο για μια νέα επιστολή προς τον υπουργό και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.

Τελευταίο θέμα που περιέλαβε στο διοικητικό απολογισμό ο πρόεδρος ήταν το ασφαλιστικό και το φορολογικό. «Πριν γίνω μελισσοκόμος ήμουν λογιστής», είπε.«Από το 2013 είχα αντιληφθεί που πάμε. Επιμένουμε στη λογική ότι όλοι μας, ερασιτέχνες και μη, παράγουμε και φέρνουμε εισόδημα από το πουθενά. Το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό μας ισοπέδωσε.» Αφού ανέλυσε ορισμένες διατάξεις και παρέθεσε στοιχεία, ο κ. Ντούρας κατέληξε:«Στην κακή χρονιά μου παίρνουν όσα έπαιρναν. Στη μέτρια τα τριπλά. Στην καλή και το σώβρακο που φοράω. Για να μας μείνουν 23 χιλιάδες θα πρέπει να βγάλουμε πάνω από 50 χιλιάδες. Διαφωνούσαμε και με τους προηγούμενους. Δεν είναι κομματική η τοποθέτησή μας. Πρόσφατα βγήκε μια εγκύκλιος ότι όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα πρέπει να τηρούν βιβλία. Ενημέρωσα τους συλλόγους αλλά επειδή καθένας είναι ξεχωριστή περίπτωση πρότεινα να μιλήσετε με λογιστή. Στον 852 δεν μπορούμε να βάλουμε πάνω από 15 κιλά ακόμα και αν συμφωνούσαν από το υπουργείο, γιατί θα μας φορολογούσαν στο Θεό!»

 

Κλείνοντας, ο κ. Ντούρας, επαίνεσε τη δουλειά και το επίπεδο του γραφείου της ΟΜΣΕ, ζήτησε τη βοήθεια όλων των συλλόγων για να πάρουν περισσότεροι συνάδελφοι το περιοδικό που κρατάει ανοιχτό το γραφείο, θύμισε πως του χρόνου έχουμε εκλογές και κατέληξε: «Όπου υπήρξε διάσπαση το μάρμαρο το πλήρωσε ο κλάδος. Είμαστε νόμιμοι συνδικαλιστικοί φορείς.Όσοι προσωποποιούν τους φορείς κάνουν λάθος. Ο Ντούρας ελέγχεται ως πρόεδρος από το Δ.Σ. και στη θέση αυτή είμαι για τον κλάδο.»

 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, με πρώτο τον κ. Αδάμο από τον Μ.Σ. Αλίαρτου Βοιωτίας: «Είπαμε πέρυσι ό,τι θέματα έχουμε να τα στέλνουμε στην ΟΜΣΕ. Εμείς δε στείλαμε ούτε και κανείς άλλος μάλλον», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Αδάμος. Στη συνέχεια έκανε προτάσεις τις οποίες και κατέθεσε στο προεδρείο της ΓΣ και συγκεκριμένα:

Τα πρακτικά από τις  συνεδριάσεις του Δ.Σ. και το πρακτικό της Γ.Σ. να στέλνονται στους συλλόγους. Να στέλνεται στους συλλόγους ο οικονομικός και ο διοικητικός απολογισμός πριν τη Γ.Σ. Οι μελισσοκόμοι πριν την ανανέωση του μελισσοκομικού βιβλιαρίου να πρέπει να παίρνουν και χαρτί από το σύλλογο ώστε  να πληρώνουν τη συνδρομή τους. Να εκλεγεί 5μελής επιτροπή από τη Γ.Σ. ως συντακτική επιτροπή του περιοδικού.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για το θέμα του δικαστικού αντιπροσώπου: «Αν δεν υπάρχει στο καταστατικό, δεν υπάρχει. Δε μας περισσεύουν τα λεφτά για να τον πληρώνουμε».

Για το θέμα του βασιλικού πολτού: «Είμαι μέλος στο σύνδεσμο. Μας έδειξαν ένα σχέδιο της απόφασης στη συνάντηση στην Αθήνα. Καταλήξαμε ότι μελίσσι είναι αυτό που το Σεπτέμβρη έχει 6 πλαίσια πληθυσμό. Τίποτα άλλο δε συζητήσαμε. Οι παράμετροι του βασιλικού πολτού έχουν μεγάλο εύρος τιμών. Οι γυρεόκοκκοι θα μπουν για την προέλευση όταν εγκριθεί ο γυρεολογικός άτλαντας της Ελλάδας.»

 

Για το θέμα της διαγραφής των συλλόγων δήλωσε πως,  σύμφωνα με το καταστατικό η ΓΣ  δεν μπορεί να διαγράψει τους συλλόγους διότι πρέπει να έρθουν στη συνέλευση και να τους ακούσει πρώτα και πρότεινε να αποδεχτούμε παθητικά την αποχώρησή τους. Κλείνοντας, ζήτησε όσοι συνάδελφοι  μετακινούνται στην Κωπαΐδα να μη  βάζουν μελίσσια εκεί που κινούνται τρακτέρ ή στις ποτίστρες των ζώων και ζήτησε να βρεθεί τρόπος για εγκεκριμένη μελισσοκομική χρήση της αμιτράζης.

 

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ Ν. Μπακανδρίτσου (Μ.Σ. Αττικής – Γλυκά Νερά) που, στην τοποθέτησή του, μίλησε για το σήμα για το ελληνικό μέλι, χαρακτηρίζοντάς το ολέθριο, για τον μελισσοκόμο. « Το σήμα δεν πρέπει να δίνεται στον επιχειρηματία αλλά στον παραγωγό ανάλογα με την παραγωγή. Ο έμπορος πρέπει να παίρνει τα σήματα από τον παραγωγό. Για το σήμα έπρεπε να γίνει έκτακτη Γ.Σ», είπε.  Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΔΣ τον διέκοψε και τον ρώτησε γιατί δεν έστειλε τις προτάσεις του, ενώ τηλεφωνικά είχε δεσμευτεί να το κάνει. Απάντηση δε δόθηκε.  Ακολούθως ο κ. Μπακανδρίτσος είπε ότι υπάρχουν προγράμματα της Ε.Ε. εκτός από τον κανονισμό που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνουν δρόμοι που θα μας διευκολύνουν, υδατοδεξαμενές για να έχουν νερό τα μελίσσια κλπ.  Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα και ανέφερε την εργασία ενός υποψήφιου διδάκτορα που βρήκε παράσιτα που απομυζούν το Physokermes hemicryphus, το μελιτογόνο έντομο του ελάτου, κατηγορώντας τον πρόεδρο για το ότι δεν έχει βρει χρηματοδότηση. Ο κ. Ντούρας απάντησε στις κατηγορίες με τον προβληματισμό γιατί δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση από τον ομιλούντα για αυτή την έρευνα, παρά μόνο καταγγελίες δημόσια στη ΓΣ.

 

Το λόγο πήρε ο κ Π. Καμπούρης (Μ.Σ. Χαλκιδικής – Ν. Μουδανιά) υπερθεματίζοντας υπέρ της ενότητας «Διαλύθηκε η μελισσοκομική της Ν. Ελλάδας το πλήρωσε το μάρμαρο ο μελισσοκόμος. Διαλύθηκε η μελισσοκομική Β. Ελλάδας. Αν πάθει και η Νικήτη ζημιά καήκαμε. Στο συνδικαλισμό, υπήρξε μια σημαντική πρωτοβουλία του Γεράσιμου, η ΟΜΣΕ. Φανταστείτε τον κλάδο χωρίς την ΟΜΣΕ.» Εν συνεχεία, πρότεινε επί του πρακτέου και στο όνομα της ενότητας να προσεγγιστούν οι δύο σύλλογοι αλλά όχι από το Δ.Σ. που οφείλει να  διαφυλάξει το κύρος της ΟΜΣΕ, αλλά από δύο άτομα που θα επιλέξει  η ΓΣ για να φέρουν σε επαφή τους συλλόγους και την ΟΜΣΕ. Μετά από σύντομη συζήτηση προτάθηκαν και επελέγησαν οι κκ Αλ. Γκουσιάρης από το ΜΣ Καρδίτσας και Σ. Μπέλλος από το ΜΣ Καβάλας.

Στη συνέχεια ο κ Καμπούρης έκανε τις δικές του προτάσεις για τον καν. 852/2004 «Συμφωνώ στα 15 κιλά. Προτείνω όμως να πάμε στην Περιφέρεια. Αν μείνω στο νομό, εγώ από Χαλκιδική δε μπορώ να πουλήσω στη Θεσσαλονίκη. Θα σας ακούσω στη δευτερολογία σας. Και το ελληνικό σήμα και ο καν.852 πρέπει να απασχολήσουν όχι μία, πολλές Γ.Σ. Το ελληνικό σήμα είναι μεγάλο θέμα για να ξεχωρίσει το ελληνικό μέλι. Είχαμε φτιάξει σήμα για το ελληνικό συνεταιριστικό μέλι. Εγώ ως μελισσοκόμος δε θα μπορώ να το έχω και ο καταναλωτής δε θα μπορεί να με αναγνωρίσει. Φοβάμαι μήπως ελληνοποιήσουμε και το Βουλγάρικο που οι γυρεόκοκκοι μοιάζουν.»

 

Ο κ. Σ. Μπέλλος (Μ.Σ. Καβάλας) ξεκίνησε την τοποθέτησή του με ένα φορολογικό παράδειγμα καταδεικνύοντας ότι πρακτικά δεν μένει τίποτε για να επιζήσει κανείς. «Σε τέτοιους καιρούς», σχολίασε «εμείς ασχολούμαστε με το  Μ.Σ. Θεσσαλονίκης που δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει. Εμείς το θεωρούμε λιποταξία σε καιρό πολέμου. Αν διαφωνούν ας μείνουν και ας παλέψουν να αλλάξουν όσα διαφωνούν. Φεύγοντας αφήνεις πεδίο ελεύθερο σε όσους κρίνεις. Διαφωνεί ο σύλλογος Θεσσαλονίκης ως προς την ορθή αξιοποίηση του κανονισμού. Όμως νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Τα Κ.Μ. τι κάνουν; Ποια είναι η δουλειά τους; Αυτό στη Θάσο εμάς ούτε ασχολήθηκε να μας γνωρίσει. Οι εκπαιδεύσεις δεν είναι για μας. Αδρανήσαμε όσον αφορά το Ν. 4015. Τι συζητάμε τώρα που υπάλληλοι του υπουργείου βγάζουν συλλόγους και ΟΜΣΕ παράνομους;!» Καταλήγοντας τόνισε πως δεν υπάρχει άξονας της Εγνατίας όπως τον εννοούν ορισμένα μπλογκ: «Ήταν δική μας ιδέα να βρισκόμαστε συχνά οι σύλλογοι των όμορων νομών από Ιωάννινα ως το Σουφλί. Όταν ήρθε ο Ν.4015 είπαμε αν διαλύσουν την Ομοσπονδία να είμαστε έτοιμοι με περιφερειακές ομοσπονδίες. Αποτέλεσμα της πολύ ωραίας συνεργασίας ήταν το υπέροχο συνέδριο επαγγελματικής μελισσοκομίας. Κινήσεις διάσπασης του κλάδου πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα.»

 

Ο κ. Αν.Δημητρόπουλος (Μ.Σ. Αχαΐας) είπε ότι, πράγματι, πολλά χρήματα πηγαίνουν στα Κέντρα Μελισσοκομίας και θέλει να ξέρει που κατευθύνονται. Ο Μ.Σ. Αχαΐας έχει ζητήσει να  πάρει το Κ.Μ. Δυτικής Ελλάδας. Ζήτησε επίσης καλύτερη και πιο συχνή ενημέρωση από την ΟΜΣΕ.

 

Ο κ Χρ.Καραγκούνης (Μ.Σ. Ιωαννίνων) ανέγνωσε επιστολή του Μ.Σ. Ιωαννίνων προς την ΟΜΣΕ την οποία και κατέθεσε στο προεδρείο. Θέσεις του συλλόγου Ιωαννίνων είναι η έγκαιρη ενημέρωση των συλλόγων για την ημερομηνία διεξαγωγής της ΓΣ και γενικότερα η ενημέρωση από την ΟΜΣΕ, να διερευνηθεί περεταίρω το θέμα του ελληνικού σήματος, η υποχρεωτική παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές των συλλόγων η οποία  προϋποθέτει αλλαγή του καταστατικού  και η δράση της ΟΜΣΕ ενάντια στο Ν. 4015 «Βασικό θέμα για εμάς είναι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι» κατέληξε και απευθύνθηκε στον κ. Ντούρα:

«Για τις δηλώσεις διαχείμασης, πείτε μου αν κατάλαβα καλά. Δεν κάνατε δήλωση και πήρατε και άλλους στο λαιμό σας;» Ο κ. Ντούρας εξήγησε πως δεν έκανε δήλωση επειδή πληροφορήθηκε ότι μια τουλάχιστον ΔΑΟΚ δεν παραλάμβανε δηλώσεις τον Ιανουάριο, όπως μας είχε ενημερώσει το υπουργείο και ήθελε να είναι μαζί με όσους θα βρισκόταν εκτός κανονισμού.

 

Εν συνεχεία ο κ. Ευ. Κακαγιάννης (Μ.Σ. Λάρισας) ξεκίνησε κι αυτός με το θέμα των αποχωρησάντων συλλόγων «που κακώς έχει μονοπωλήσει τη Γ.Σ. Έπρεπε να είναι εδώ οι σύλλογοι και να δώσουν εξηγήσεις. Δεν πρέπει να πάει η ΟΜΣΕ στους συλλόγους. Αυτοί να έρθουν στη Γ.Σ.  Αυτό το «11 στα 11» που μπήκε και πέρυσι,  δεν είναι αντίθετο με το καταστατικό. Πρέπει να γίνει καταστατική συνέλευση για να αλλάξει το καταστατικό. Μπορούμε να εφαρμόσουμε απλή αναλογική. Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι σοβαρά. Ασφαλιστικό, ΕΦΚΑ, φορολογικό……θα πληρώνουμε τα ίδια με τους επιχειρηματίες. Φέτος έχουμε απώλειες πολλές στα μελίσσια. Θα διεκδικήσουμε αποζημίωση;»

 

Ο κ. Ανδ.Αλευρής (Μ.Σ. Αν. Αττικής – “ο κηφήνας”):συστήθηκε ως νέος μελισσοκόμος. Ζήτησε καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό, πρότεινε να συγκαλείται πιο συχνά το Δ.Σ. και ρώτησε αν υπάρχει συντακτική επιτροπή για το Μ.Β. Για την εισαγωγή ξένων φυλών μελισσών είπε ότι αυτό φυσιολογικά αποτρέπεται από τη γεωμορφολογία μας αλλά οι μελισσοκόμοι τις φέρνουμε. Θύμισε ότι είχαμε πρόγραμμα για τις φυλές, πιστοποίηση βασιλισσών, αλλά διακόπηκε. Αναφέρθηκε επίσης στην ερημοποίηση και ως πυροσβέστης, σύστησε να εκμεταλλευτούμε τις αναδασώσεις που προστατεύονται από τη βόσκηση.

 

Ο κ. Κ.Καλαπούτης (πρόεδρος του Μ.Σ. Λάρισας) στάθηκε κυρίως στην ενότητα και πρότεινε να επικοινωνήσουμε με τα πανεπιστήμια και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ένταση που υπάρχει.

 

Ο κ Δ.Νικολάου (από Αιτ/νία – αντιπρόεδρος συλλόγου) ξεκίνησε επίσης με την αποχώρηση των συλλόγων.« Δεν έχουν θέμα με την ΟΜΣΕ όπως κατάλαβα εγώ, αλλά έχουν θέμα με πρόσωπα και δη με τον κ. Ντούρα». Επέκρινε τον πρόεδρο για τη συνέντευξη που παραχώρησε  στον «μελισσόκοσμο», πρότεινε να μη μαζεύεται μόνο το Δ.Σ. και να συμμετέχει πάντα και  ένας από κάθε σύλλογο, ζήτησε να ενημερώνονται  έγκαιρα οι σύλλογοι για τη Γ.Σ. και τα θέματα συζήτησης. Τέλος αναφέρθηκε στα Κ.Μ. και πρότεινε  να παραμείνουν με άλλο ρόλο. Πρότεινε επίσης να γίνει  έρευνα για να αποδειχθεί ότι το τακ-τικ δεν αφήνει κατάλοιπα.

 

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε ο κ Η. Χαλακατεβάκης (πρόεδρος του Μ.Σ. Χανίων): «Ξεκίνησε μια διάλυση της ΟΜΣΕ. Και ξεκίνησε από το κράτος. Όχι απαραίτητα το τωρινό. Όλα τα κόμματα θέλουν τη διάλυση των οργάνων που δεν ελέγχουν. Στη Διεπαγγελματική το Σεπτέμβρη ο μελισσοκομικός σύλλογος Θεσσαλονίκης ζήτησε να μπει ως ισότιμο μέλος στην Διεπαγγελματική. Να δεχτώ το Σύνδεσμο Βασιλοτρόφων και την Επιστημονική εταιρεία στη Διεπαγγελματική… Με τίποτα έναν σύλλογο. Κι εγώ μπορεί να διαφωνώ με τον Ντούρα. Αλλά επειδή δεν εκλέχτηκα, δεν πήρα το σύλλογο να φύγω. Αν η ΟΜΣΕ διαλυθεί θα φταίνε οι διασπαστές.» Ο κ. Χαλακατεβάκης πρότεινε επίσης να παίρνουν όλοι βεβαίωση από το σύλλογό τους για τις συναλλαγές με υπηρεσίες ώστε να έχει χρήματα ο σύλλογος για δράσεις.

 

Ο κ Οδ. Σούλιος. (Μ.Σ. Ελασσόνας)  είπε ότι είχε ήδη καλυφθεί στα περισσότερα και ζήτησε έρευνα για την τεχνητή γονιμοποίηση βασιλισσών και ενημέρωση σχετικά με την επιδότηση για ηλεκτροφόρα περίφραξη για την αρκούδα.

 

Ο κ Ν. Παλαιοκώστας (Μ.Σ. Αν. Αττικής – “ο κηφήνας”) ξεκίνησε ενημερώνοντας για την πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο.  Τόνισε ότι εντυπωσιάστηκε από τα λόγια του  υπουργού σε υπάλληλο του τμήματος μελισσοκομίας: “Αυτοί παράγουν, εμείς υπηρετούμε”. Μένει να δούμε αν το εννοούσε. Διότι κάλεσε άσχετους στη σύσκεψη» Για την ΟΜΣΕ είπε τα εξής: «Όποιος δουλεύει κάνει λάθη. Μπορεί να κάνουμε λάθη. Είχα πει, αν είναι να μη συμμετέχετε, να μη με ψηφίσετε. Είμαι περήφανος για το σύλλογό μου γιατί όλο το Δ.Σ. είναι ενεργό». Σχετικά με τα παράπονα για ελλιπή ενημέρωση δήλωσε πως κατά τη γνώμη του  το γραφείο της ΟΜΣΕ κάνει καλά τη δουλειά του και πρότεινε στις Γ.Σ. να κατατίθενται γραπτώς οι προτάσεις και να ψηφίζονται. Σχετικά με τις επιθέσεις στον πρόεδρο είπε: «Δε ζηλεύω τη θέση του Ντούρα. Πρέπει όλοι να σεβαστούμε την ΟΜΣΕ και να μην πυροβολούμε τον πρόεδρο. Αν παραιτηθεί ο Ντούρας και βγει άλλος θα είναι καλύτερος; Θα είναι αλάνθαστος; Δεν πρέπει η ηγεσία να ακολουθεί το ρεύμα. Δεν είναι πάντα σωστό.» Με αφορμή αυτό ζήτησε «Να αφήσουμε την αντιπαράθεση και προσέξτε το δηλητήριο που αμολάτε στο φέισμπουκ.» Τέλος μίλησε για την ενότητα: «Είναι αλλιώς να πάμε όλοι μαζί στο υπουργείο. Μιλούσαμε με τον υπουργό κι όταν είπε ο Ντούρας ότι εκπροσωπούμε τη μελισσοκομία, η σύμβουλος του υπουργού είπε “ορίστε κάποιοι διαφωνούν…’’ και έδειξε την επιστολή του μελισσοκομικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αναρμοδίως στάλθηκε η επιστολή αυτή στο υπουργείο! Τελειώνοντας μας συναντάει έξω από το γραφείο του υπουργού η κυρία αυτή και μου λέει “το παλέψατε πολύ, μέχρι έξω ακούγεστε…” Και στο φέισμπουκ να σου λένε ότι δε κάνεις τίποτα…..» Κλείνοντας, ο κ Παλαιοκώστας παρουσίασε το αίτημα του συλλόγου του στη Γ.Σ. για να βγει ένα ψήφισμα σχετικά με τους ψεκασμούς. Συγκεκριμένα, το αίτημα του ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε τελικά ομόφωνα, ήταν  να υπάρξει νόμος ή κοινή υπουργική απόφαση που να επιβάλλει (όχι απλώς να συστήνει) οι ψεκασμοί να γίνονται από μια ώρα μετά τη δύση ως μια ώρα πριν την ανατολή του ήλιου.

 

Ο κ. Αλ. Γκουσιάρης (Μ.Σ. Καρδίτσας): ενημέρωσε κατ’ αρχάς ότι η δειγματοληψία του βασιλικού πολτού ορίζεται από τους ερευνητές και ότι από πέρυσι υπάρχει εγκεκριμένο μελισσοκομικό σκεύασμα αμιτράζης. Εν συνεχεία, τοποθετήθηκε σχετικά με το ελληνικό σήμα: «Το ελληνικό σήμα μπορεί να δουλέψει. Να αντιγράψουμε τους Γερμανούς. Δεν αρκεί το ότι πετύχαμε να αναγράφουμε τη χώρα συγκομιδής. Ο  έλληνας αγοράζει με βάση την τιμή. Πρέπει να πειστεί ότι το ελληνικό είναι καλύτερο». Σχετικά με την αποχώρηση των συλλόγων ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι η συμμετοχή. Δεν συμμετέχουμε στους συλλόγους και στην ΟΜΣΕ. Είμαι υπέρ του δικαστικού αντιπροσώπου. Ας χάσουμε μερικούς αντιπροσώπους. Διαφωνίες και να έχω, εκτιμώ τον Ντούρα που αφιερώνει χρόνο. Επειδή είμαι και στην Επιστημονική εταιρεία τα ίδια προβλήματα έχουμε. Υπάρχει σύγχυση. Ταυτίζεται η ΟΜΣΕ με τον Ντούρα και μόνο ο Ντούρας μπορεί να το αλλάξει αυτό. Η δουλειά του προέδρου είναι να ενώνει και όχι να χωρίζει. Οφείλει να δουλέψει για να το αλλάξει. Για να υπάρξει συμμετοχή πρέπει να υπάρξει όραμα. Για παράδειγμα ας δούμε το μέλι πεύκου: αν δεν επέμβουμε, σε λίγο θα έχει ταυτιστεί με την Τουρκία. Είναι το 60% της παραγωγής μας. Τα βασικά προβλήματα είναι η συμμετοχή και το όραμα. Δε με ενδιαφέρει μόνο το νομότυπο. Με ενδιαφέρει το ηθικό.»

 

Η κ. Καρατάσου (Μ.Σ. Μαγνησίας) στη σύντομη τοποθέτησή της δήλωσε πως η συμμετοχή ήταν πάντα μικρή στα κοινά και δυστυχώς το σημερινό όραμα για τους περισσότερους είναι η επιβίωση και πως κατά τη γνώμη της οι διασπάσεις προκύπτουν επειδή υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα.

 

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Απ. Παπάς (Μ.Σ. Ιωαννίνων). «Είμαι ιδρυτικό μέλος της ΟΜΣΕ.» άρχισε ο κ. Παππάς. Είμαστε σε δύσκολη θέση κι έχουμε και πρόβλημα ενότητας. Βασικός λόγος: δεν έχουμε το δημοκρατικό πλαίσιο, δεν έχουμε δικαστικό αντιπρόσωπο στους συλλόγους. Δε μπορεί η ΟΜΣΕ να επιβάλλει αλλά μπορεί να το αλλάξει. Αυτό που κάνετε, 11 ψήφοι για 11 μέλη ΔΣ δεν είναι σωστό. Μπορεί να ψηφιστεί η σύνθεση που θέλει κάποιος». Κλείνοντας επανέλαβε τη θέση του για την αξιοποίηση των Περιφερειακών Εργαστηρίων φυτοπροστασίας και του εξοπλισμού τους που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

 

Με πρόταση του προέδρου δόθηκε ο λόγος και σε μη αντιπροσώπους και τοποθετήθηκαν ο κ. Κυριάκος Βίρρος και ο κ. Γιάννης Λύτρας.

 

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ απάντησε στα διάφορα ζητήματα που τέθηκαν όχι μόνο από τους αντιπροσώπους που τοποθετήθηκαν αλλά και σε ερωτήσεις  και παρεμβάσεις κι η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα (και συνεχίστηκε και μετά το τέλος της συνέλευσης με όσους αντιπροσώπους επέλεξαν να μείνουν για τσίπουρο).  Μεταξύ άλλων ο κ Ντούρας διευκρίνισε τα εξής:

 

 • Συνδρομή στους συλλόγους με βεβαίωση από το σύλλογο για τη θεώρηση του βιβλιαρίου δεν μπορεί να γίνει διότι αρνείται το υπουργείο.Μακάρι οι σύλλογοι να είχαν περισσότερα έσοδα. Πρέπει να πεισθούν όλοι να συμμετέχουν και να στηρίζουν τους συλλόγους τους.
 • Αντίστοιχα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το περιοδικό είναι το μοναδικό έσοδο της ΟΜΣΕ και το μεγαλύτερο μέσον πίεσης. Αν δεν υπάρχει το περιοδικό δεν έχει ζωή η ΟΜΣΕ, έτσι όπως τη γνωρίζουμε και τη θέλουμε.
 • Το εντιτόριαλ το γράφει ο πρόεδρος που είναι και ο υπεύθυνος του περιοδικού. Πρώτη προϋπόθεση για να δεχτούμε ένα άρθρο είναι να γράφεται από συνδρομητή. Ό,τι αντιστρατεύεται την πολιτική της ΟΜΣΕ ή υβρίζει δεν μπαίνει. Ό,τι στέλνουν οι σύλλογοι μπαίνει αυτόματα στο περιοδικό.
 • Για τα Κέντρα μελισσοκομίας θέση της ΟΜΣΕ ήταν και είναι η συνεχής εξέλιξη και αναβάθμισή τους. Όμως τώρα δε λειτουργούν καν. Στο σύλλογο Αχαΐας διευκρίνισε ότι μακάρι να έπαιρνα οι σύλλογοι τα Κέντρα αλλά για το υπουργείο, βάση του Ν.4015 δεν υπάρχουμε, δε μας θέλουν. Έχουμε μακρύ δρόμο.
 • Από το Σεπτέμβρη του 2015 βγάζεις φορτηγό αυτοκίνητο πολύ εύκολα. Οι μελισσοκόμοι όμως δεν μπορούσαν γιατί δεν είχαν καταργηθεί οι πρότεροι νόμοι για τα μελισσοκομικά αυτοκίνητα.
 • Για την Κωπαΐδα δήλωσε ότι προφανώς συμφωνούμε όλοι αλλά δεν τηρούμε κανόνες συνύπαρξης. Οι κανόνες δεοντολογίας πρέπει να βγουν απ’ όλους μαζί.
 • Για τα μελισσοφάρμακα. Η δαπάνη θα γινόταν μικρότερη αν είχαμε κεντρική έγκριση από την Ε.Ε. Οι τιμές των επιδοτούμενων είχαν απογειωθεί κι αυτό θα ξαναγίνει.
 • Το ελληνικό σήμα χορηγείται βάση συγκεκριμένου κανονισμού. Αν έχετε οποιαδήποτε πληροφόρηση να μας τη δώσετε, αλλά όσοι με καταγγέλλουν γι’ αυτό δεν έστειλαν τίποτε στο γραφείο. Τα πράγματα είναι καθαρά. Ο παραγωγός μπορεί να είναι και πωλητής και έτσι μπορεί να παίρνει το σήμα με τις ίδιες διαδικασίες που το παίρνει και μια εταιρεία. Με κατήγγειλαν διάφοροι στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση για μια πρόταση που δεν ήταν καν η τελική και την οποία είχαν την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουν στη ΓΣ της Διεπαγγελματικής στις 30-9-2016.
 • Με τον Καν.852 μας την έχουν στημένη και πάλι. Απαιτούν οι υπάλληλοι να γίνεται γνωστοποίηση με βάση το Ν. 4442/2016. Αφού ξεπεράσαμε τα κιλά, το δήμο που θεωρείται τοπική αγορά στο εξωτερικό και τις υγειονομικές απαιτήσεις που μας εξίσωναν με τα συσκευαστήρια, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βγει επιτέλους η απόφαση. Ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής δήλωσε πρόσφατα ότι έχει τελειώσει η διαβούλευση κι έχει σταλεί στην ΕΕ το κείμενο για έγκριση.
 • Το Ν. 4015/2011 τον καταγγέλλω από την 1η ημέρα. Επικράτησε η άποψη των γραφειοκρατών κι όχι των κοινωνικών εταίρων. Δεν υπάρχει νομική διεκδίκηση εδώ γιατί δε μας θίγει όπως η Αγρονομική διάταξη ούτε μας υποχρεώνει να ενταχθούμε. Επειδή δεν είμαι σίγουρος τι έβγαλε η τελευταία διαβούλευση έχουμε απευθυνθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο. Αν δε δικαιωθούμε θα προσφύγουμε στην ΕΕ, θα πάμε και στα δικαστήρια αν χρειαστεί.
 • Τροποποίηση καταστατικών συλλόγων. Δεν μπορεί να το επιβάλλει η ΟΜΣΕ. Δε θα έλεγα σε κανένα να κάνει τώρα τροποποίηση, σε αυτή τη συγκυρία που μας αμφισβητούν. Είμαστε ο μόνος αγροτικός κλάδος που έχει συνδικαλισμό πραγματικά. Θα συνεχίσουμε. Εμείς θα είμαστε και μετά από αυτούς.
 • Για τη συνέντευξη στο «μελισσόκοσμο». Καμία συνέντευξη δε βλάπτει όταν είναι καθαρές οι ερωτήσεις. Θεώρησα ότι δε βλάπτω το θεσμό της ΟΜΣΕ. Έχουν κακοποιήσει πολλές φορές τα λόγια μου μεγάλα ΜΜΕ.
 • Για τις δηλώσεις διαχείμασης: Αν έλεγα όχι από την αρχή, από τον Οκτώβρη, αν η ΟΜΣΕ έδινε γραμμή μην κάνετε δηλώσεις η κόντρα με το υπουργείο δε θα ωφελούσε. Αν αρνηθείς δημόσια πας φυλακή. Προσπαθήσαμε να πείσουμε το υπουργείο ότι κάνει λάθος. Όταν πια δεν πήρε απόφαση θετική για μας το υπουργείο, και ήδη είχαν κάνει οι μισοί και μας είπαν ότι δίνεται παράταση όλο το Γενάρη, ζητήσαμε να βοηθήσουν όλοι να μαζευτούν. Όμως δεν ίσχυσε για όλους τους νομούς η παράταση.
 • Το «11 στα 11» θα συζητηθεί στο Δ.Σ. και θα ξέρετε τι θα ισχύσει τρεις μήνες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές. Σας βεβαιώ ότι δε θα υπάρχει στις επόμενες εκλογές.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.