Μέλι βελανιδιάς το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό.

Μέλι βελανιδιάς το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό

Μια ανοιξιάτικη μέρα ανθοφορίας η μέλισσα μπορεί να επισκεφθεί 3.500 λουλούδια. Από τις 30-40 χιλιάδες μέλισσες μιας κυψέλης το 1/3 είναι οι συλλέκτριες, άρα καθημερινά από μία κυψέλη γονιμοποιούνται περίπου 3,5 εκατ. λουλούδια.

Το μέλι αλλά και γενικά τα προϊόντα της μέλισσας εκτός από εξαιρετική γευστικά τροφή αποτελούν φάρμακο από την αρχαιότητα για μια σειρά παθήσεις λόγω των ιδιοτήτων που συγκεντρώνουν.

Η Χρυσούλα Τανανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια κι επικεφαλής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ μίλησε στο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που έγινε στην Αλεξανδρούπολη για την αντιοξειδωτική δράση του μελιού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν εκφυλισμό του κυττάρου και να δημιουργήσουν καρκινικούς όγκους. Ως ισχυρό διατροφικό αντιοξειδωτικό, το μέλι μπορεί να προλάβει ασθένειες. Η αντιβακτηριδιακή δράση του οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που δημιουργείται από τη διάσπαση γλυκόζης που περιέχει.

Στο εργαστήριο του ΑΠΘ επέλεξαν, όπως εξήγησε, 48 δείγματα από πεύκο, βελανιδιά, ερείκι, καστανιά, manuka, το οποίο μάλιστα κατέκτησε την παγκόσμια αγορά διαφημιζόμενο για τη βιολογική του δράση. Στην εξέταση της αντιοξειδωτικής τους δράσης αναδείχθηκε ως ισχυρότερο το σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς, ενώ ακολουθούν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά και το πεύκο. Εντοπίστηκε επίσης ότι τα «φημισμένα» λόγω αρώματος μέλια από πορτοκάλι και θυμάρι είναι χαμηλά σε αντιοξειδωτική δράση. Η δε πρόπολη, σύμφωνα με την κ. Τανανάκη, διαθέτει αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή κι αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλλει στη μείωση της πίεσης, στην αντιμετώπιση του έλκους στομάχου.

Δείτε τι πουλάνε……..και βγάλετε τα συμπεράσματα μόνοι σας.

Μέλι manuka και βελανιδιάς

 

Το μέλι manuka που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία είναι το περισσότερο διαφημισμένο μέλι παγκοσμίως για την αντιοξειδωτική του δράση.  Στην εικόνα βλέπουμε να πωλείται στην Ευρώπη έναντι  65 € το ¼ του κιλού, δηλαδή  260€ το κιλό!

Σύμφωνα με έρευνες που έκανε το ΑΠΘ το ελληνικό μέλι βελανιδιάς  (δρύς) είναι ανώτερο από το μέλι  manuka.

Ναι ακριβώς! Αυτό το μέλι που εμείς οι μελισσοκόμοι δεν θέλαμε να μαζεύουν οι μέλισσες στην κυψέλη γιατί είναι μαύρο, και γι αυτό οι πελάτες μας δε το ήθελαν …  ε, αυτό το μέλι λοιπόν είναι πολύ καλύτερο από τα πολυδιαφημισμένα μέλια του εξωτερικού.

Ως μελισσοκόμος και παραγωγός τέτοιου μελιού το είχα δοκιμάσει και μου άρεσε πολύ. Επίσης αρκετοί πελάτες μου το ζητούν επίμονα. Όμως οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν «καλό μέλι» το σχεδόν διάφανο και να έχει γεύση (έστω και λίγη) θυμαριού.

Οι αναλύσεις όμως άλλα λένε …

Πρέπει να μάθουμε να τρώμε και να εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας.

πηγή ypaithros.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.