Μείωση των μελλισιών.

22 Ιουνίου του 2016

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΕΣ – ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ μείωση του πληθυσμού των μελισσών.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχετίζεται άμεσα με τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων με την εξαφάνιση των αποικιών μελισσών, γεγονός που είναι ιδιαίτερα έντονη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bulletin of εντομολογίας, ενισχύουν εκείνες των άλλων παρόμοιων μελετών που σχετίζονται γνωστή ως «αποικίες διαταραχή κατάρρευσης», με το οποίο οι μέλισσες να εγκαταλείψουν τις κυψέλες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τελικά πεθαίνουν εξαιτίας η ζημία που προκλήθηκε σε αυτούς τους τύπους των χημικών ουσιών.
Η μελέτη του Χάρβαρντ επικεντρώνεται σε δύο τύπους των νεονικοτινοειδών, imidacloprid και clothianidin, δύο από τις τρεις παραλλαγές των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια φυτών και σιτηρών απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (δίπλα από την ουσία thiamethoxam), που είναι επιβλαβή για τις μέλισσες .
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τουλάχιστον από το 2006 υπήρξαν σημαντικές απώλειες των αποικιών μελισσών διαταραχή κατάρρευσης, ένα πρόβλημα που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη σημασία της επικονίασης από τα έντομα αυτά.
Έχουμε εξετάσει διάφορες αιτίες των θανάτων αυτών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, κακές πρακτικές μελισσοκομίας ή έκθεση σε εντομοκτόνα, η τελευταία υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Chenseng Lu, διευθυντής έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο Χάρβαρντ, δήλωσε ότι τα ευρήματά τους είναι συναρπαστικό και αποδεικνύουν ότι τα νεονικοτινοειδή είναι υπεύθυνοι για την πυροδότηση της θνησιμότητας των μελισσών.
Ο ειδικός και η ομάδα του μελέτησαν την υγεία των 18 αποικιών μελισσών σε τρεις διαφορετικές θέσεις μεταξύ Οκτώβρη 2012 και τον Απρίλιο του 2013, και κάθε έξι κυψέλες, οι επιστήμονες προσπάθησαν δύο αποικίες με imidacloprid και δύο με clothianidin, αφήνοντας άλλους δύο χωρίς θεραπεία (ομάδα ελέγχου).
Με την άφιξη των κρύων μηνών, το μέγεθος του συνόλου των αποικιών μελισσών μειώθηκε, αλλά από τον Ιανουάριο του 2013, ο πληθυσμός της ομάδας ελέγχου άρχισε να ανακάμπτει, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ τα επεξεργασμένα κυψέλες νεονικοτινοειδή συνέχισε να μειώνεται.
Στο τέλος του πειράματος, οι έξι από τους 12 αποικίες αγωγή χάθηκαν και οι κυψέλες ήταν άδειο, ενώ στην ομάδα ελέγχου, μόνο μία από τις έξι αποθέματα ήταν χιλιάδες νεκρούς μέλισσες που βρέθηκαν στην κυψέλη και με σημάδια ότι έχει η επίθεση ενός παρασίτου.
Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των μελισσών στο Βόρειο Ημισφαίριο (Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό) έχει πέσει κριτικά, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με την UNEP, οι αιτίες αυτής της μείωσης οφείλεται στη χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων, όπως νεονικοτινοειδή, αλλά και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι το 75% των καλλιεργειών που παράγονται ετησίως σε όλο τον κόσμο εξαρτάται από την επικονίαση από τις μέλισσες, σύμφωνα με την Διακυβερνητική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος.
Ως εκ τούτου, η προοδευτική θάνατο των εντόμων αυτών έχει προκαλέσει παγκόσμια ειδοποιήσεις. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα μπορούσε να έχει ακόμα ελλείψεις τροφίμων στο άμεσο μέλλον.
Οι μελισσοκόμοι και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρήση των φυτοφαρμάκων στη γεωργία έχει επηρεάσει. Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει σημαντικές συνέπειες, με αποτέλεσμα απώλειες έως και 90% των κυψελών.
Μια πρόσφατη μελέτη από το εργαστήριο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι αυτή η θνησιμότητα των εντόμων σε 17 χώρες στην περιοχή έχει φτάσει σε 33,6%, γεγονός που αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι μέλισσες, που υπάρχουν στη Γη 80 εκατομμύρια χρόνια πριν, ποτέ δεν είχε απειλήσει τον πληθυσμό της, όπως συμβαίνει τώρα, οπότε αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα και την παραγωγή τροφίμων, που προκαλούν αναμφίβολα μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.