Ομιλία Προέδρου Ο.Μ.Σ.Ε στην εκδήλωση της BAYER HELLAS.

     ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ<ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ>

 Από την Ομοσπονδία λάβαμε το παρακάτω μήνυμα .

 

—————————————————————————————————————————————–

Καλησπέρα σας!
Επισυνάπτουμε την τοποθέτηση του κ Ντούρα στην εκδήλωση της BAYER HELLAS, την περασμένη Πέμπτη, για ενημέρωσή σας.
 
Με εκτίμηση
από το γραφείο της ΟΜΣΕ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ                                   

                ΚΟΥΜΑ  4 Τ.Κ 41222 ΛΑΡΙΣΑ, ΤΗΛ. 2410 549724 – 533366 FAX :2410- 549725, ΤΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6977863444

E-mail: omse@otenet.gr; info@omse.gr  Web: www.omse.gr

 

 

 

Ομιλία στην εκδήλωση της BAYER HELLAS: WE CARE FOR BEES

Αθήνα 23-3-2017

 

 

Κυρίες και κύριοι

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση  και την ευκαιρία που μας δίνετε να σας πούμε τις δικές μας θέσεις, τις θέσεις των μελισσοκόμων, για το πώς θα προστατέψουμε την πολύτιμη μέλισσα.

Ας ξεκινήσουμε από τα μελισσοκομικά φάρμακα.

Η βαρρόα είναι εδώ από τα τέλη της δεκαετίας του 70, σχεδόν 50 χρόνια. Κι ακόμη αποτελεί πρόβλημα. Σε κοινή θέση με την Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Ευρώπης, ζητάμε, τα φάρμακα για τη  βαρρόα, να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Να καταπολεμούν αποτελεσματικά τη βαρρόα, ει δυνατόν με μία χειμερινή εφαρμογή
  2. Να είναι ασφαλή για τη μέλισσα, το μελισσοκόμο και το περιβάλλον
  3. Να μην ρυπαίνουν τα προϊόντα της κυψέλης
  4. Να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια ακόμα και παρουσία γόνου στην κυψέλη (στην Ελλάδα αλλά και αλλού υπάρχουν πολλές περιοχές που η εκτροφή γόνου είναι συνεχής όλο το χρόνο)
  5. Να μην περιλαμβάνουν γενετική τροποποίηση ή χειρισμό σε γενετικό επίπεδο είτε της μέλισσας είτε της βαρρόα
  6. Να μην αναπτύσσεται σε αυτά ανθεκτικότητα εκ μέρους της βαρρόα
  7. Να είναι εύχρηστα
  8. Να είναι προσιτά από άποψη τιμής.
  9. Να έχουν απευθείας πανευρωπαϊκή έγκριση και όχι ανά κράτος μέλος.

Αυτά τα «ιδανικά φάρμακα» θέλουμε.  Ζητάμε από εσάς να δουλέψετε σε αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα η μέλισσα είναι το μόνο ζωντανό που δε δικαιούται θεραπευτικής αγωγής όταν αρρωσταίνει. Κι αυτό γιατί δεν  υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για τις άλλες ασθένειες των μελισσών πχ τη νοζεμίαση, τη σηψιγονία κλπ Αυτό δεν είναι ούτε λογικό ούτε και αποδεκτό. Χρειαζόμαστε φάρμακα,  που να πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, για την καταπολέμησή  τους.

Οι μέλισσες σήμερα κινδυνεύουν. Οι απώλειες κάθε χρόνο είναι μεγάλες και το αίτιο δεν είναι ένα. Πολύ περισσότερο από τις ασθένειες, τις απειλεί η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και κάποια φυτοφάρμακα.

Στην τοποθέτηση του κυρίου Μάους, όσον αφορά τα νεονικοτινοειδή, έχω να απαντήσω τα εξής:

Η επιστημονική έρευνα έρχεται απλά να επιβεβαιώσει όσα βιώνουμε εμείς οι μελισσοκόμοι. Τα  νεονικοτινοειδή σκοτώνουν τις μέλισσες. Και τις αγριομέλισσες. Κι ένα σωρό ωφέλιμα έντομα.

Καμία έρευνα που λέει το αντίθετο δεν πρόκειται να μας πείσει. Στηρίζουμε τον περιορισμό της χρήσης τους που έχει νομοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και επιμένουμε στην πλήρη και καθολική απαγόρευσή τους.

Τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να μην είναι μελισσοτοξικά,  ώστε να προστατεύονται οι μέλισσες και όλοι οι επικονιαστές.

Θα πρέπει επίσης να διασπώνται ταχύτατα ώστε να μην επιβαρύνουν επί χρόνια το περιβάλλον παραμένοντας στο έδαφος και ρυπαίνοντας τα νερά.

Πιστεύουμε στη συνύπαρξη αγροτών και μελισσοκόμων και στο πρότυπο της αμοιβαία επωφελούς σχέσης που έχει η μέλισσα με τα φυτά. Πιστεύουμε στην αειφορική διαχείριση της γης και των φυσικών πόρων.

Χαιρόμαστε που η BAYER επενδύει στην ψηφιακή γεωργία, στη γεωργία ακριβείας και στους αυτοματισμούς που περιορίζουν τη χρήση αγροχημικών. Αυτό είναι το μέλλον.

Σε αυτό το μέλλον βεβαίως δεν έχουν θέση ούτε  οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

Στο μέλλον που οραματιζόμαστε υπάρχει η πλούσια βιοποικιλότητα του παρελθόντος μας και το δικαίωμά μας να επιλέγουμε αυτό που καλλιεργούμε και αυτό που τρώμε.

Αν μοιραζόμαστε αυτό το όραμα είμαστε σύμμαχοι. Αν όχι…..,  η δουλειά μας και η επιβίωσή μας,  μας αναγκάζει να είμαστε απέναντι σε επιλογές που μας βλάπτουν, σε επιλογές που καταστρέφουν το περιβάλλον, σε επιλογές που υποθηκεύουν το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Τέλος ομιλίας.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.