Ο καταναλωτής να προτιμάει μέλι από μελισσοκόμο που εμπιστεύεται.

Ο καταναλωτής να προτιμάει μέλι από μελισσοκόμο που εμπιστεύεται.

Ο καταναλωτής να προτιμάει μέλι από μελισσοκόμο που εμπιστεύεται

H διατροφική αξία του μελιού ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο μελισσοκομικός σύλλογος Ν. Ροδόπης “Το κεντρί”. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας του ΑΠΘ Ανδρέας Θρασυβούλου ο οποίος ερωτηθείς ποιο είναι το καλύτερο μέλι, απάντησε ότι “το καλύτερο μέλι το παράγει η μέλισσα.”

“Το μέλι είναι ένα καταπληκτικό προϊόν το οποίο ο καταναλωτής πρέπει να βάλει στο πιάτο του.” Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι αυτή που επηρεάζει την άριστη ποιότητα του μελιού, και η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να προκύψει από τον μελισσοκόμο όταν σε ακραίες περιπτώσεις όπως π.χ. στα νησιά όταν δεν υπάρχει νέκταρ, να ταΐζει τις μέλισσες με σιρόπι κι αυτό να ενσωματωθεί στο μέλι. Επίσης το μέλι μπορεί επηρεαστεί, η ποιότητα του, κι από τον έμπορο, τυποποιητή ή διακινητή μελιού.

Ο μελισσοκόμος ποτέ δεν θα νοθεύσει το μέλι του. Με την έννοια να ρίξει γλυκαντική ουσία στο μέλι.

Ο καταναλωτής από την πλευρά του μπορεί να πετάξει το μέλι γιατί μερικοί νομίζουν πως όταν κρυσταλλώσει, έχει παλιώσει ή το πετάνε όταν περνάει η ημερομηνία λήξης του γιατί δεν ξέρουν ότι το μέλη δεν λήγει ποτέ οι ημερομηνίες λήξης μπαίνουν γιατί ο μελισσοκόμος είναι υποχρεωμένος να βάλει ημερομηνία λήξης.

Από την άλλη πλευρά μπορεί ο καταναλωτής να βάλει το μέλι σε ένα βάζο που πριν είχε καφέ η ρίγανη και το μέλι να πάρει την μυρωδιά του καφέ η της ρίγανης.

Από την πλευρά τους οι έμποροι τυποποιητές δεν νοθεύουν το μέλι με γλυκαντική ουσία ή ουσία επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία αλλά εισάγουν από την Κίνα, το Μεξικό, την Αργεντινή παρα πολύ φθηνό μέλι και να το διαθέσουν στην αγορά ως ελληνικό.

Για τον λόγο αυτό ο καταναλωτής θα πρέπει να προτιμάει μέλι από μελισσοκόμο που τον εμπιστεύεται. Τότε υπάρχει μια άριστη ποιότητα μελιού γιατί ο μελισσοκόμος δεν παρεμβαίνει στο μέλι του.

Στην ερώτηση ποιο μέλι είναι το καλύτερο: το ανθόμελο, το πευκόμελο, το μέλι από θυμάρ, ο . Θρασυβούλου απάντησε ότι “το καλύτερο μέλι είναι αυτό που παράγει η μέλισσα κι αυτό που αρέσει στον καταναλωτή, σε άλλον αρέσει το πευκόμελο, σε άλλον το μέλι από ελάτη γιατί έχει χαμηλά ζάχαρα, σε άλλον αρέσει το βαμβακόμελο γιατί έχει υψηλή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση.

Αν ο καταναλωτής δεν έχει δικό του μελισσοκόμο θα πρέπει να προτιμήσει το τυποποιημένο ελληνικό μέλι γιατί το ελληνικό μέλι έχει δεχτεί την μικρότερη παρέμβαση: δεν αλλάζουμε το άρωμα, το χρώμα, δε θα το αναμείξουμε με άλλες ουσίες.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε το εισαγόμενο γιατί το εισαγόμενο μέλι είναι πιο υποβαθμισμένο επίσης θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράσουμε μέλι από κάποιες κυρίες που το πουλάνε από πόρτα σε πόρτα, αυτο το μέλι μπορεί να είναι νοθευμένο μέλι.

Ωστόσο το ελληνικό μέλι δεν επαρκεί γιατί έχουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση από όλη την Ευρώπη. Καταναλώνουμε 1.600 γραμμάρια ανά άτομο το χρόνο όταν η Ουγγαρία, που έρχεται δεύτερη, καταναλώνει μόλις 900 γραμάρια κατά άτομο.

Πηγή: Αμαλία Γαρυφαλλίδου ert.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.