Σκαθάρι της κυψέλης

Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς για την Υγεία των
Μελισσών
ΜΙΚΡΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Το µικρό σκαθάρι της κυψέλης είναι παρασιτικό νόσηµα
υποχρεωτικής δήλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ∆εν υπάρχει ακόµη
στην Ευρώπη.
Αιτιολογικός παράγοντας
Η Aethina tumida είναι ένα σκαθάρι που προσβάλλει τα
µελισσοσµήνη.
Πώς να αναγνωρίσετε την Aethina tumida;
– Η προνύµφη
Η προνύµφη είναι το επιβλαβές στάδιο
στην αποικία όταν εµφανιστεί στην
κυψέλη. Αναπτύσσεται σε περίπου 1 cm
µήκος. Eίναι υπόλευκη, όπως και η
προνύµφη του µεγάλου κηρόσκορου (Galleria mellonella).
Ωστόσο, κατόπιν προσεκτικής
εξέτασης µπορεί
εύκολα να διαφοροποιηθεί λόγω της
παρουσίας τριών ζευγών µακριών
πρόσθιων ποδιών και ραχιαίων
ακάνθων σε κάθε σωµατικό
δακτύλιο.
– Το ενήλικο
Αρχικά το σκαθάρι είναι
ανοιχτόχρωµο και µετά σκουραίνει
(καστανό έως µαύρο). Κεφάλι,
θώρακας και κοιλιά είναι καλά
διαχωρισµένα.
Βιολογικός κύκλος
Το γονιµοποιηµένο θηλυκό γεννά αυγά (1.5 x 0.25 cm) σε συστάδες,
π.χ. σε ρωγµές στο ξύλο ή απευθείας στα κελιά γόνου των µελισσών.
Το στάδιο της προνύµφης διαρκεί 10-16 ηµέρες. Οι προνύµφες είναι
παµφάγες και τρώνε γόνο, γύρη και µέλι.
Η ώριµη προνύµφη γίνεται νύµφη µετά από 15-60 ηµέρες. Η
νυµφοποίηση πραγµατοποιείται στο έδαφος εκτός κυψέλης,
συνήθως σε βάθος 10 cm – 30 cm. Μαλακά και υγρά εδάφη και µία
θερµοκρασία άνω των 10 °C είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση
του βιολογικού τους κύκλου. Το ζευγάρωµα πραγµατοποείται έξω
Photos © Anses & Jean-Paul Faucon
από την κυψέλη. Ενήλικα µπορούν να πετάξουν τουλάχιστον 5 km για
να προσβάλλουν νέες αποικίες.
Κριτήρια που θέτουν υποψία / Συνέπειες προσβολής για την αποικία
Οι προνύµφες σκάβουν στοές µέσα στα πλαίσια και καταστρέφουν
το γόνο. Οι απεκκρίσεις στο µέλι τροποποιούν το χρώµα του και
προκαλούν τη ζύµωσή του. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και στο
αποθηκευµένο µέλι πριν την εξαγωγή του.
Κλινικά συµπτώµατα προσβολής από το ΜΣΚ:
– Παρατήρηση των σκαθαριών, ασυνήθιστων προνυµφών ή
αβγών
– Στοές µέσα στα πλαίσια (προνύµφες που σκάβουν στοές)
– Καταστροφή του γόνου
– Τροποποίηση του χρώµατος του µελιού και ζύµωσή του
Τι πρέπει να κάνουµε σε περίπτωση υποψίας;
Το συντοµότερο δυνατό ειδοποιείτε την αρµόδια αρχή που θα
εφαρµόσει τα κατάλληλα µέτρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.