Συμβουλές Οκτωβρίου.

Συμβουλές Οκτωβρίου


Συλλογή γύρης από αγριολουβουδιά

Ο κατ’εξοχήν μήνας των μελιών του πεύκου, ο μήνας της προετοιμασίας των μελισσιών για ξεχειμώνιασμα χωρίς προβλήματα απωλειών, ο μήνας των συνενώσεων, ο μήνας αλλαγής των γερασμένων βασιλισσών, ο μήνας της καταπολέμησης της Βαρρόα αλλά και άλλων παρασιτικών ασθενειών.

Οι ανθοφορίες τον Οκτώβριο είναι πολύ λίγες. Στη νότια και νησιωτική Ελλάδα, Κρήτη αλλά και Κύπρο, στα ψηλώματα οι χαρουπιές δίνουν ακόμη. Μόνον στις βοηθητικές ανθοφορίες μπορούμε να ελπίζουμε, φέτος είναι πολλά υποσχόμενες.

Η αγριοσουσαμιά (αγριοβαμβακιά) στα χέρσα, ο πολύκομπος (ραματάκι) στα σιταροχώραφα και η ακονιζιά στα ακαλλιέργητα και χέρσα χωράφια, έχουν ποτιστεί από τις πρόσφατες βροχές του Σεπτεμβρίου και αναμένεται να δώσουν μέλια και γύρες στα μελίσσια μας.
Στα μέρη που έβρεξε αρχές και μέσα του περασμένου μήνα, τα φθινοπωρινά ρείκια(σουσούρα) πάνε καλά, δίνουν μέλια και γύρες, εκεί τα μελίσσια ανεβάζουν γόνους αλλά και αποθηκεύουν τροφές για ξεχειμώνιασμα. Είναι μια καλή ευκαιρία και πολλοί μελισσοκόμοι επισκέπτονται τους ρεικότοπους, ετοιμάζοντας τα μελίσσια τους για τα πεύκα.
Η σημαντικότερη ανθοφορία βέβαια αυτόν τον μήνα, είναι αυτή τηςκουμαριάς (αν φέτος είναι η χρονιά της και δώσει μέλια). Πέραν του ότι μπορούμε να χτίζουμε κεριά μέχρι αργά τον Νοέμβριο, θα τρυγήσουμε και μέλια.
Στα μέρη που δεν έχουν κοντά τοποθεσίες με ρείκια, οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν στον κισσό και ελπίζουν να δώσει και το αρκουδόβατο, για να ενισχυθούν τα μελίσσια τους και να είναι έτοιμα για το δεύτερο βάρεμα του πεύκου.

Επίσης μια βοηθητική ανθοφορία για πολλά παραλιακά μέρη της κεντρικής, νησιωτικής αλλά και νότιας Ελλάδας είναι η ανθοφορία ενός είδους καλλωπιστικού ευκάλυπτου με λευκά άνθη: «Ευκάλυπτος ο γλαυκίζων» (Eucalyptus glaucesceus) του οποίου η ανθοφορία παρατηρείται τον Οκτώβριο.


Συλλογή νέκταρος και γύρης από πικραγγουριά
Μελιτοεκκρίσεις πιθανόν να έχουμε στις καλαμιές αλλά και στις καστανιές. Η νυκτερινή υγρασία και οι μεγάλες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτόν τον καιρό σε όλη την Ελλάδα, ευνοούν την ανάπτυξη των παρασιτικών αφίδων (μελίγκρα) στα φύλλα τους.

Η σημαντικότερη ανθοφορία βέβαια αυτόν τον μήνα είναι αυτή της κουμαριάς (αν φέτος είναι η χρονιά της και δώσει μέλια). Πέραν του ότι μπορούμε να χτίζουμε κεριά μέχρι αργά τον Νοέμβριο, θα τρυγήσουμε και μέλια. Η ανθοφορία της αρχίζει αρχές του τρίτου δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Βέβαια αυτή την εποχή νοιαζόμαστε για γυρεοδοτικές ανθοφορίες, όπως είναι αυτή της ακονιζιάς του πολύκομπου και του κισσού. Αυτές είναι το ζητούμενο για την ανάπτυξη του γόνου των μελισσιών μας. Όσο υπάρχουν αυτές και μπαίνει φρέσκια γύρη μέσα στην κυψέλη θα έχουμε και καλή γέννα της βασίλισσας. Το δύσκολο είναι πως δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με φρέσκια γύρη τα μελίσσια μας. Είναι εύκολο όμως να αντικαταστήσουμε με επιτυχία το νέκταρ, τροφοδοτώντας βανίλια ή ζαχαροζύμαρο.
Η αντικατάσταση της βασίλισσας πρέπει να γίνεται κάθε 1 έως το πολύ 1,5 χρόνο.
Ξεχειμώνιασμα
Ο καιρός ακόμη είναι ευνοϊκός, όσοι δεν πάνε τα μελίσσια τους στα πεύκα είναι η ευκαιρία που ζητάνε για να συντηρήσουν το μελισσοκομικό τους εξοπλισμό αλλά και να προετοιμάσουν τα μελίσσια τους για ένα σίγουρο ξεχειμώνιασμα. Ποιο είναι αυτό; Το σίγουρο, το ποιο αποτελεσματικό και το ποιο καλό; Τα δυνατά μελίσσια, αυτά ξεχειμωνιάζουν πολύ εύκολα, ακόμη και στον ποιο κρύο χειμώνα. Είπαμε, τα μελίσσια δεν έχουν ανάγκη το κρύο όταν έχουν τροφές, το πρόβλημα τους είναι η υγρασία, αυτή τα αρρωσταίνει και τα σκοτώνει.


Συλλογή νέκταρος στον κισσό
Ταΐζουμε, ενισχύουμε με γύρη (όσα δεν έχουν, παίρνοντας από αυτά που έχουν παραπάνω),καταπολεμούμε ασθένειες και ενώνουμε. Αυτή είναι η σειρά που γίνεται σωστά η προετοιμασία για ένα καλό ξεχειμώνιασμα. Μικρά μελίσσια είναι καταδικασμένα να χαθούν τον χειμώνα, γι αυτό προτιμούμε να τα ενώνουμε («η ισχύς εν τη ενώσει») για να τα κάνουμε δυνατά. Μετά την επιτυχή ένωση ταΐζουμε ξανά ζαχαροζύμαρο με μέλι και σκόρδο.

Οι μελισσοκόμοι που είχαν ετοιμαστεί από τους προηγούμενους μήνες για το σωστό ξεχειμώνιασμα κάνοντας την σωστή κίνηση αγοράζοντας ή εμβολιάζοντας μόνοι τους βασίλισσες, τώρα είναι η σωστή ώρα να κάνουν την αντικατάσταση των παλιών και γερασμένων βασιλισσών.

Θεμιτό είναι να αλλάζουμε τις βασίλισσες μας το φθινόπωρο, διότι οι νέες βασίλισσες γεννούν περισσότερα αυγά για μεγαλύτερο διάστημα σχεδόν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Έτσι βγάζουν δυνατά τα μελίσσια από τον χειμώνα στην άνοιξη και χωρίς προβλήματα.
Επιλογή τοποθεσίας και εγκατάσταση, δηλαδή,που θα εγκαταστήσουμε τα μελίσσια μας για ξεχειμώνιασμα, παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια τους από υγρασία, πλημμύρες και δύσκολο χειμωνιάτικο καιρό.
Πάντα να είναι κοντά σε αμαξιτή οδό, να μπορούμε αν χρειασθεί, να πλησιάζουμε όσο το δυνατόν ποιο κοντά για να μεταφέρουμε τις τροφές τους χωρίς προβλήματα από λάσπες, βαλτώματα και χιόνια.

Βαρρόα
Όσοι θα πάνε τα μελίσσια τους στο πεύκο δεν επιτρέπεται να κάνουν θεραπεία για τη Βαρρόα, διότι θα επιμολύνουν το μέλι από τα κατάλοιπα των φαρμάκων, αυτοί θα κάνουν θεραπεία στα μελίσσια τους μετά τον τελευταίο τρύγο.
Η καλύτερη περίοδος για την καταπολέμηση της βαρρόα είναι όταν τα μελίσσια μας έχουν τον λιγότερο γόνο.
Ανάλογα με την περιοχή, μέσα ή τέλος φθινοπώρου είναι η καταλληλότερη περίοδος για την χρήση των ενδεδειγμένων φαρμάκων για τη Βαρρόα (από το Τμήμα Μελισσοκομίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).


Κούμαρα, εδώδιμα φρούτα του φυτού κουμαριά
Αμερικάνικη σηψιγονία
Συνήθως μετά τους τρύγους, τότε που «πέφτουν» τα μελίσσια, μας φανερώνεται η ασθένεια τρόμος των μελισσοκόμων, η Αμερικάνικη Σήψη του Γόνου (ΑΣΓ) ή Αμερικάνικη σηψιγονία.

Από ένα μελίσσι μπορεί να επιμολυνθούν και άλλα, με την μεταφορά των πλαισίων για γλείψιμο από τις μέλισσες. Γι’αυτό μόλις διαπιστώσουμε (με την μέθοδο του σπίρτου) ότι έχουμε την ΑΣΓ, αμέσως μεταφέρουμε το μελισσοκομείο σε άλλο σημείο, αφήνοντας μία ημέρα το άρρωστο μελίσσι μόνο του και μετά το καίμε. Η μέθοδος για την σωτηρία του (διπλή μετάγγιση) θεωρώ πως είναι ημίμετρο, θα έχουμε πάντα την υπόνοια για μη ολοκληρωμένη αποκατάσταση της υγείας του μολυσμένου μελισσιού.
Όταν παρουσιασθεί Αμερικάνικη σηψιγονία στα μελίσσια μας, δεν μεταφέρουμε τα μολυσμένα μελίσσια, αλλά το μελισσοκομείο μας, διότι, αν μεταφέρουμε μόνον τα άρρωστα μελίσσια, κάποιες μολυσμένες μέλισσες που είναι έξω, θα πάνε στα διπλανά μελίσσια και θα μεταδώσουν την ασθένεια.
Σκούρκος
Επειδή ο καιρός είναι καλός, με ανεβασμένες για την εποχή θερμοκρασίες, το σερσένι ήσκούρκος (η μεγάλη κίτρινη σφήκα), ακόμη δουλεύει, ψάχνοντας έντομα για να ταΐσει τον γόνο της. Πολλά μελίσσια συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις και να χάνουν συλλέκτριες. Μία λύση πέραν της χρήσης των σφηκοπαγίδων που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά και στις έξυπνες ιδιοκατασκευές των Ελλήνων μελισσοκόμων είναι ακόμη και η τοποθέτηση της χειμωνιάτικης πόρτας στην κυψέλη.

Το melissomania.gr εύχεται σε όλους τους μελισσοκόμους που θα πάνε τα μελίσσια τους στα πεύκα για το δεύτερο βάρεμα, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟΥΣ ΤΡΥΓΟΥΣ.

πηγή melissomania

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.