Σχετικά με σχέδιο εγκυκλίου για τις δράσεις 3.1 και 3.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λάρισα, 12/05/2017

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λάρισα, 12/05/2017Αρ. Πρωτ. 2108

ΚΟΥΜΑ 4 Τ.Κ 41222 ΛΑΡΙΣΑ

ΤΗΛ. 2410 549724 – 533366 FAX :2410- 549725 ΤΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 6977863444

E-mail:omse@otenet.gr info@omse.gr Web: www.omse.gr

Προς : Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων Αν. Υπουργό κ. Ιωάννη Τσιρώνη

Κοιν: 1) Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα

2) Γραφείο Γενικού Γραμματέα κ. Ν. Αντώνογλου

3) Γραφείο Γεν. Γραμματέα Α.Π.Γ.Κ.Π. κ. Χ. Κασίμη

Θέμα: Σχετικά με σχέδιο εγκυκλίου για τις δράσεις 3.1 και 3.2

. Κύριε Υπουργέ, Όπως γνωρίζετε η μελισσοκομία και οι Έλληνες μελισσοκόμοι τη μόνη στήριξη που έχουν είναι από το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας. Τα Εθνικά Προγράμματα Μελισσοκομίας λειτουργούν από το 1998 και προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρώτος Κανονισμός ήταν ο Καν.1221/97 και ακολούθησαν ο Καν.797/2004, ο Καν.1234/2007 και τελευταίος ο Καν.1308/13, με συγχρηματοδότηση 50% από την ΕΕ και 50% από τα κράτη-μέλη. Το νέο τριετές «ξεκίνησε» την 1η Αυγούστου 2016. Ο πρώτος χρόνος τελειώνει την 31η Ιουλίου 2017. Μετά από τόσα χρόνια αυτό το πρόγραμμα έπρεπε να τρέχει «με κλειστά μάτια» και χωρίς προβλήματα.

Η Ομοσπονδία μας και η Εθνική Διεπαγγελματική που είναι οι μόνοι εκπρόσωποι και εκφραστές του κλάδου, σας διαβεβαίωσαν σε όλους τους τόνους ότι τα προγράμματα αυτά πρόσφεραν και προσφέρουν και ότι δεν επιθυμούμε καμία μεταβολή στις δράσεις. Βρισκόμαστε στα μέσα του Μάη, ήτοι δυόμιση μήνες πριν το κλείσιμο του πρώτου χρόνου και δε γίνεται τίποτα. Τα μισά Κ.Μ. δε λειτουργούν και οι δράσεις σε αναμονή.

Γιατί όμως βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση; Υπάρχει αντικειμενικός λόγος ή κάποιοι δημιουργούν τεχνικά προβλήματα; Στις συναντήσεις που είχαμε μαζί σας (17/01/2017, 13/02/2017 και 10/04/2017) αποκομίζαμε κάθε φορά την εντύπωση ότι επιτέλους έκλεισε το κεφάλαιο της αβεβαιότητας και ότι μπορούμε να δρομολογήσουμε την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον κλάδο.

Αυτό το συμπέρασμα βγάζαμε και από τα δελτία τύπου του Υπουργείου σας. Όμως τόσο καιρό μετά βρισκόμαστε πάλι στην ίδια θέση που ήμαστε το φθινόπωρο του 2016. Κύριε Υπουργέ, Στις 13/02/2017, όταν σας τονίσαμε τον κίνδυνο να χαθούν χρήματα για τη χώρα και κατ’ επέκταση για τους μελισσοκόμους αν επιμείνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες να δώσουν το αποτέλεσμα των δηλώσεων διαχείμασης, μιας πρακτικής που μας βρίσκει αντίθετους, μας είπατε ότι έχετε εναλλακτική λύση αν αποδειχθεί μεγάλη απόκλιση. Τελικά έγινε το «έγκλημα» και δεν καταλαβαίνουμε το γιατί.

Στις 30 Μάρτη, σε εκδήλωση του Υπουργείου στα Φάρσαλα, έθεσα το θέμα στον κ. Χαρ. Κασίμη, Γ.Γ. Αγρ. Πολ.& Δ.Κ.Π., ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα λυθεί.

Αντί για λύση διαπιστώσαμε με λύπη, διαβάζοντας το με αριθμ.πρωτ. 296/2-5-17 έγγραφό σας στη Βουλή των Ελλήνων, ότι αποδεχτήκατε πλήρως τις λανθασμένες πρακτικές που μας ζημιώνουν όλους και δε μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Ακόμη και αυτή η σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο μέθοδος καταμέτρησης των κυψελών διαχείμασης, εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τα όσα προβλέπονται από τον Καν.1366/15 για τον προσδιορισμό του αριθμού μελισσοσμηνών.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο συμμετοχής στις δράσεις 3.1 και 3.2 του Κανονισμού. Δεν προβλέπεται από πουθενά αυτό. Μοιάζει να είναι ένας τρόπος τιμωρίας και αποκλεισμού για όσους δεν συνεργάστηκαν. Πρέπει να αφαιρεθεί από τις ΥΑ και στις επόμενες, που τα στοιχεία θα αντλούνται από το ηλεκτρονικό μητρώο, όπως προβλέπεται και από το εγκεκριμένο τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας, δε θα υπάρχει καν αυτό το πρόβλημα.

Στις 10/04 μας είπατε ότι για τα Κ.Μ. που δε λειτουργούν θα δώσετε οδηγία να προσληφθούν άμεσα οι εργαζόμενοι και ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους, δεχόμενος την προσφορά τους στον κλάδο. Μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η δέσμευσή σας αλλά από το σχέδιο της εγκυκλίου διαπιστώνουμε την υποβάθμισή τους. Κύριε Υπουργέ, Σας ζητήσαμε επίμονα, και το κάνουμε για μια ακόμη φορά, να τρέξει το πρόγραμμα όπως και την προηγούμενη χρονιά, χωρίς καμία μεταβολή.

Το σχέδιο εγκυκλίου περιγράφει τα θέλω των υπαλλήλων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι εξωπραγματικά και μη υλοποιήσιμα. Δε μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στη σύσκεψη που μας καλείτε για τις 16/05/2017.

Ωστόσο δε μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστες τις προϋποθέσεις ένταξης στις δράσεις όπως: – τον παραλογισμό της καταληκτικής ημερομηνίας για υποβολή αιτήσεων – δηλώσεων στις ΔΑΟΚ μέχρι 26/05/2017, δέκα μόλις μέρες μετά τη συζήτηση για το σχέδιο εγκυκλίου! – τον παραλογισμό της απαίτησης για ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν προσληφθεί στα Κέντρα Μελισσοκομίας, να τους δίνεται περιθώριο 5 εργάσιμων ημερών για καταχώρηση όλων των αιτήσεων στο melinet!!! – τον παραλογισμό της απαίτησης να υποβάλλεται αίτηση δήλωσης πριν από κάθε μετακίνηση καθώς και τον περιορισμό του χρόνου μετακινήσεων! -τον παραλογισμό της δήλωσης εκ των προτέρων των ημερομηνιών μετακινήσεων αλλά και των ανθοφοριών! – την απαίτηση για εξόφληση τιμολογίων μόνο μέσω τραπεζών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία απαιτεί πληρωμή μέσω τραπεζών για ποσά άνω των 500€. – την ύπαρξη ελάχιστης ακαθάριστης αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής στα 8000€, κάτι που είναι αντιγραφή κριτηρίου επιλεξιμότητας στους Νέους Αγρότες.

Μοιάζει να είναι και αυτός ένας τρόπος τιμωρίας και αποκλεισμού για όσους δεν είχαν μια καλή μελισσοκομική χρονιά, γεγονός αντιφατικό με το πνεύμα του κανονισμού για τη στήριξη και τη βελτίωση της μελισσοκομίας. – όσο για τα προβλεπόμενα στη διαδικασία πληρωμής, έχουμε μείνει άφωνοι. Τελική εκτίμησή μας είναι ότι αποτελεί σχέδιο μη υλοποίησης του μελισσοκομικού προγράμματος.

Με τιμή

Βασίλης Ντούρας

Πρόεδρος Ο.Μ.Σ.Ε.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.