1ο Μελισσοκομικό – Περιβαλλοντικό Συνέδριο Σαρωνικού 2016.

 1ο Μελισσοκομικό – Περιβαλλοντικό Συνέδριο Σαρωνικού 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μελισσοκομικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σαρωνικού<Το Κεντρί>  

Ο σύλλογός μας διοργάνωσε  το 1ο Μελισσοκομικό – Περιβαλλοντικό Συνέδριο Σαρωνικού, από 12 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα έως και 16 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή , υπό την αιγίδα του Δήμου Σαρωνικού.
Η εκδήλωση έγινε στο Δημαρχιακό μέγαρο στα Καλύβια Αττικής. Μίλησαν διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου – ερευνητές  μελισσοκομίας – εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και προβλήθηκε ταινία, με τίτλο «Εξαφάνιση των  μελισσών» (Vanishing of the bees),παραγωγή των Maryam Henein και George Langworthy, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αποκλειστικά δικαιώματα της ταινίας.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου παρόντες ήταν οι…..
Η Διευθύντρια της Δ/σης Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Περιφέρειας κ.Καπετανοπούλου Χρυσάνθη,ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Π.Φώκαιας κ.Παπουτσής Αθανάσιος,ο Πρόεδρος της Ο.Μ.Σ.Ε ( Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος) κ.Ντούρας Βασίλειος,ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αν.Αττικής<Ο Κηφήνας>, κ.Ελευθερίου Κων/νος και ο Αντιπρόεδρος του ιδίου συλλόγου και εκπρόσωπος της Ο.Μ.Σ..Ε της Αττικής κ.Παλαιοκώστας Νικόλαος.

Έναρξη του Συνεδρίου έγινε , με  Εισηγητή  τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τ.Δ/ντή του εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας)  και μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας  κ.Εμμανουήλ Νικόλαο,με θέμα ορεινή μελισσοκομία.

Την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου,παρών ήταν ο Αντιπεριφεριάρχης Αν.Αττικής κ.Φιλίππου Πέτρος.  Εισηγήτρια ήταν η κ.Χατζοπούλου Αγγελική , Κτηνίατρος Περιφέρειας Αττικής η οποία ανέπτυξε το θέμα, <Τυποποιητήρια μελιού-εξαγωγές και Κτηνιατρική Νομοθεσία> και στη συνέχεια δεύτερος εισηγητής ήταν ο κ. Μπέκας Ανδρέας , ΜsΤεχνολόγος Γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητος Αν.Αττικής, ο οποίος ανέπτυξε τα θέματα   < Ταξινόμηση ΙΧΦ μελισσοκομικών αυτοκινήτων και μετατροπή άδειας από Αγροτικό σε μελισσοκομικό η διατήρηση και των δύο κατηγοριών.Στη συνέχεια ανεπτυξε τα συστήματα εντατικής εκμετάλλευσης της μελισσοκομίας με καλλίτερες αποδόσεις.-Μελισσοκομικοί χειρισμοί σε 125 διαφάνειες-Ορθή μελισσοκομική πρακτική, κώδικες Γεωργικής πρακτικής στη μελισσοκομία-Τοξικά φυτά και τέλος ανέπτυξε το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες που είχε πάρει παράταση και τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα.>.

Την τέταρτη ημέρα του Συνεδρίου στο Δημαρχείο του Δήμου Σαρωνικού,προσκεκλημένοι μας ήταν 24 άτομα αντιπροσωπείας, από την Τουρκία.Επισκέπτονται την Χώρα μας,με πρόγραμμα erasmous,για εκπαίδευση απο το τμήμα του ΕΛΓΟ Δήμητρα του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης,με καθηγήτρια την Dr Χατζήνα Φανή.
Από την παραπάνω Τουρκικής αντιπροσωπείας, ήταν εκπρόσωποι ,από το Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης της Τουρκίας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ικονίου,εκπρόσωποι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δημαρχείου Ικονίου,καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Ικονίου και Ραιδεστού ,ο Πρόεδρος των μελισσοκόμων του Ικονίου ,δημοσιογράφοι και μελισσοκόμοι.Όλοι οι παραπάνω συνοδεύονται με αρχηγό αποστολής του προγράμματος erasmous,από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Ραιδεστού και Δ/ντή του Τμήματος Μελισσοκομίας-Εντομολογίας Dr Muhsin DOGAROGLOU.
Οι Τουρκική αντιπροσωπία παρακολούθησε την ταινία 
«Εξαφάνιση των  μελισσών» (Vanishing of the bees).

Χαιρετισμό πριν την προβολή,προς το ακροατήριο,έκανε από Αμερική, η μία σκηνοθέτης της Αμερικάνικης ταινίας κ.Maryam Henein.

Η προβολή της ταινίας ήταν διάρκειας μιάμισης ώρας.
Χαιρετισμό στους παραπάνω προσκεκλημένους έκανε ο Αντιπεριφεριάρχης Αν.Αττικής κ.Φιλίππου Πέτρος.Την αποψινή εκδήλωση κάλυψε ο δημοσιογράφος του agronews κ.Μιχαηλίδης Δημήτρης και όπως όλο το Συνέδριο και όλες τις μέρες ο κ.Ξηγγάκης Αγαμέμνωνας απο paraktio.gr
Ο Συλλογός μας όπως είπε ο Καθηγητής Dr.Muhsin Ogaroglou,επίσημα προσκλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ραιδεστου και Ικονίου,όπως και απο τον Πρόεδρο μελισσοκόμων Ικονίου.

Από την πλευρά της η τούρκικη αντιπροσωπεία προσκάλεσε την Περιφέρεια Αττικής και τον Μελισσοκομικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σαρωνικού «Το Κεντρί», να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο του 2017 προκειμένου να συμμετάσχουν στο 45 Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας των Μελισσοκόμων (APIMONDIA 2017).

Την τρίτη και την πέμπτη μέρα του συνεδρίου εισηγήτρια  ήταν η Dr Χατζήνα Φανή,η οποί ανέπτυξε τα θέματα < Φυτοφάρμακα και επιπτώσεις στη μέλισσα και στο Περιβάλλον-ασθένειες μελισσιών και  αποτελεσματικοί μέθοδοι για θεραπεία του βαρρόα ,βελτίωση των πληθυσμών και τρόπους αξιολόγησης>.  Στη συνέχεια για πρώτη φορά σε  Συνέδριο  έγινε  παρουσίαση του τρένου των παρθένων βασιλισσών,μέθοδος που χρησιμοποιείτε στο Tμήμα  Μελισσοκομίας     <ΕΛΓΟ Δήμητρα>, για ελεγχόμενες συζεύξεις.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.