Ο Πόντος πρωταθλητής στη δυναμική παραγωγής μελιού.

Ο Πόντος πρωταθλητής στη δυναμική παραγωγής μελιού

  • Ο Πόντος πρωταθλητής στη δυναμική παραγωγής μελιού

Πρωταθλητής στην παραγωγή μελιού αναδεικνύεται ο Πόντος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νομός Κοτυώρων και μόνο επικρατεί 114 χωρών του κόσμου!

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Μελισσοκομίας της Τουρκίας Φεϊζουλάχ Κονάκ, αναφερόμενος στην παραγωγή μελιού δήλωσε ότι ο Πόντος είναι πρωταθλητής και ότι οι δυνατότητες είναι τέτοιες που μπορεί να θεωρηθεί η περιοχή με τη μεγαλύτερη δυναμική.

Είπε επίσης ότι οι νομοί του ανατολικού Πόντου καλύπτουν το 20% της παραγωγής μελιού ολόκληρης της Τουρκίας, ενώ η περιοχή είναι πρωταθλητής ανάμεσα σε 115 χώρες του κόσμου.

Ο Κονάκ ανέφερε ότι στους νομούς Σινώπης, Αμισού, Κοτυώρων, Κερασούντας, Τραπεζούντας, Ριζαίου και Αρτβίν, που ανήκουν στην περιοχή του ανατολικού Πόντου, ασχολούνται με τη μελισσοκομία 13.192 άτομα που διαθέτουν ένα εκατομμύριο κυψέλες, με παραγωγή μελιού 20.000 τόνους ετησίως.

Με βάση τα τηρούμενα στοιχεία, το 2014 στο νομό Κοτυώρων παρήχθησαν 15.000 τόνοι μελιού, στο νομό Κερασούντας 1.252 τόνοι, Τραπεζούντας 1.000 τόνοι, Αμισού 975 τόνοι, Αρτβίν 850 τόνοι, Ριζαίου 961 τόνοι και Σινώπης 255 τόνοι.

Με πάνω από 20.000 τόνους μελιού, η περιοχή του ανατολικού Πόντου ξεπερνά σε παραγωγή 115 χώρες του κόσμου, ενώ μόνον ο νομός Κοτυώρων έχει ξεπεράσει 114 χώρες!

πηγή pontos news

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.