Τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά-Ευκάλυπτοι meliodora και sideroxylon

Ευκάλυπτοι που ανθίζουν σχεδόν όλο το χρόνο.Αγάπη και τρέλα τα μελίσσια με αυτούς. Δίνουν και γύρη και νέκταρ.Η ησυχία του μελισσοκόμου.

 

Eucalyptus meliodorameliodora

Το είδος χαρακτηρίζεται ως «το καλύτερο εργοστάσιο μελισσοκομίας στον κόσμο» από διεθνή βιβλιογραφία. Ανθίζει όλο το χρόνο και τα άνθη του έχουν ένα υπέροχο άρωμα και άφθονο νέκταρ. Το μέλι που παράγεται είναι εξαιρετικής ποιότητας, ανοιχτόχρωμα, πολύ παχύ και με ωραίο άρωμα.

Δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες γύρης επομένως καλλιέργεια Sideroxylon Eucalyptus θεωρείται ιδανική.

Κοινώς γνωστό ως κίτρινο κουτί, είναι μια μεσαίου μεγέθους σε καιρούς ψηλό ευκάλυπτο.

Ο φλοιός κυμαίνεται από λείο με ακανόνιστο, σύντομη αποθήκευση, να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κορμού, ινώδη, πυκνή ή συγκρατείται χαλαρά, γκρι, κίτρινο ή κόκκινο-καφέ, μερικές φορές είναι πολύ χοντρό, παχύ, σκούρο καφέ προς μαύρο. Αποβολή από το άνω άκρα για να αφήσει ένα λείο, λευκό ή κιτρινωπό επιφάνεια.Πολύ καλλωπιστικό με πολλούς αλλά λεπτούς και μεγάλου μήκους κλώνους που κρέμονται προς τα κάτω και φέρουν πολλά, μικρά λογχοειδή φύλλα και άφθονα άνθη.

meliontora 1

 

 

Eucalyptus sideroxylon

eucalyptus_sidiroxylon

Ευκάλυπτος ο σιδηρόξυλος (Eucalyptus sideroxylon)
Είναι ένα είδος που καλλιεργείται σε ζώνες με ήπιο χειμωνιάτικο κλίμα και κατά προτίμηση με άφθονες βροχές ακόμα και σε φτωχά και άγονα εδάφη. Ο κορμός έχει ανθεκτική φλούδα χρώματος σκούρου κόκκινου ή μαύρου και παρουσιάζει διακλαδώσεις μονάχα στο επάνω τμήμα. Έχει αντίθετα νεαρά φύλλα γραμμοειδή ή μακρουλά και ενήλικα φύλλα εναλλασσόμενα λογχοειδή μήκους ως 10εκατ και πλάτους 2 περίπου εκατ. εφοδιασμένα με μίσχο. Η ανθοφορία παρατηρείται τον Μάιο –Ιούνιο και αντίθετα με τα περισσότερα είδη παρουσιάζει έναν ευχάριστο χρωματισμό. Τα λουλούδια πράγματι έχουν άσπρους –κρεμ ή ροζ-κόκκινους στήμονες. Ανοίγουν ενωμένα σε σκιάδια.

 

 

Το φυτώριο του κ. Βασιλάκου Παναγιώτη είναι το μοναδικό φυτώριο που παράγει τους παραπάνω μελισσοκομικούς ευκάλυπτους. Ο ίδιος ο κ. Παναγιώτης είναι επιστήμονας-Δασοπόνος και αγαπάει την μελισσοκομία και το περιβάλλον.Παρακάτω ενημερώνουμε με λίγα λόγια από την ιστοσελίδα του το ποιος είναι και τι κάνει.

Ο σύλλογος μας στην προσπάθειά του για να μαθευτούν οι παραπάνω ευκάλυπτοι ,αγόρασε 250 δένδρα και τα διάθεσε στα μέλη του προς φύτευση.

Από ότι μας διαβεβαίωσε φέτος το 2016 θα έχει προς διάθεση και τα δύο είδη μελισσοκομικών ευκαλύπτων.

… Βασιλάκος «Φυτώριο Gardens είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, που εμπλέκονται στην καλλιέργεια, παραγωγή και διανομή του υλικού φύτευσης (δηλαδή περισσότερο από εκατό Σιλβάν και διακοσμητικά είδη φυτών, σε ποσοστό ενάμισι εκατομμύριο των φυτών ανά έτος). φυτώριο της επιχείρησης βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση, που καλύπτει 100.000 Μ2, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, Δήμος Μόβρης, Νομός Αχαΐας.

Η επιχείρηση επικεντρώνεται στην ορθή και αξιόπιστη παραγωγή φυτευτικού υλικού κάτω από φυσικές συνθήκες (υπαίθρια καλλιέργεια, χωρίς τη χρήση λιπασμάτων, αυξίνες κλπ) γενετικά βελτιωμένων Σιλβάν ειδών και καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων.

Η ενδογαμία & outbreeding μέθοδος πολλαπλασιασμού (δηλ επιλογή σπόρους και μοσχεύματα) διεξάγεται υπεύθυνα υπό την επίβλεψή μας από υγιείς πηγές μητρικό φυτό.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών προμηθεύουμε με φυτά:

Δάσος αρχές ελέγχου, Δήμοι, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων, ιδιωτικά φυτώρια, εργολάβους πρασίνου Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός (Αττική Οδός), η Αθήνα- Θεσσαλονίκη αυτοκινητόδρομο, Ολυμπιακά Έργα κ.λπ.

Παναγιώτης Βασιλάκος, ένα Silviculturist, ιδρυτής και Τεχνικός Υπεύθυνος του φυτώριο μας, έχει χρησιμοποιηθεί στον τομέα Δασική Εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (δηλαδή εργάστηκαν για την γενετική βελτίωση των Δασοκομικά ειδών, την οργάνωση και τη βελτίωση της Σιλβάν Φυτώρια κλπ)

Εμείς καλλιεργούμε, με την παραγγελία, διάφορα αρωματικά, μελισσοκομικά ή ελαιώδη φυτά, και η βιομάζα των φυτών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθέριων ελαίων, καθώς και για τις φαρμακευτικές λόγους.

Επιπλέον, θα παράγουν και να διανέμουν, εκτός από τα αυτόχθονα είδη, τα οποία φυσικά αναπτύσσεται στην χώρα μας, πολλές ξένες είδη, τα οποία έχουν εγκλιματιστεί στην Ελλάδα, όπως 8-10 είδη Ευκαλύπτου, εκτός από Cedar, Redwood, και Palm Tree είδη κ.λπ.

Ενεργειακά Φυτά

Η πραγματική Πράσινη Ενέργεια, ως γνωστόν, είναι η ενέργεια που εμπεριέχουν τα φυτά στον ιστό τους (ξύλο, φύλλα, φλοιός, ρίζες). Η ενέργεια αυτή μπορεί να μετατραπεί σε θερμαντική ενέργεια που με τις πολλές εφαρμογές της θα προέλθει η αληθινή Πράσινη Ανάπτυξη.

Στην χώρα μας οι ειδικές συνθήκες ποιότητας εδάφους και κλίματος (υγρασία , θερμοκρασία) και κυρίως η παρουσία του λαμπερού Ήλιου συντελούν ώστε όλα τα φυτά (δενδρώδη και ποώδη) να είναι περισσότερο ενεργειακά από τα αντίστοιχα που φύονται σε άλλες βορειότερα από εμάς Χώρες.

Από τα αυτόχθονα είδη φυτών, πρώτα έρχονται η Οξυά, η Ιτιά , το Πλατάνι, με περιεκτικότητα σε κυτταρίνη 45% περίπου, και ακολουθούν όλα τα είδη Δρυός, η Ελάτη, όλα τα είδη Πεύκης κ.λ.π. ενώ από τις πόες πρώτα έρχονται η Αγκινάρα και το Καλάμι.

Για να έχουμε συστηματική και αειφόρο παραγωγή ενεργειακής βιομάζας θα πρέπει να δημιουργήσουμε φυτείες από ενεργειακά φυτά που να έχουν έντονη πρεμνοβλαστητική ικανότητα. Τέτοια φυτά είναι το Πλατάνι (υπάρχει ποικιλία με μεγάλη ταχυαύξεια και έντονη πρεμνοβλάστηση), η Ιτιά, η Αριά, η Ψευδακακία, η Δάφνη Απόλλωνα κ.λ.π. και από τις πόες η Αγκινάρα και το Καλάμι. Όλα τα φυτά αυτά είναι ανθεκτικά σε ασθένειες, είναι ταχυαυξή, πρεμνοβλαστάνουν και αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι – 15 C.

Όμως, το καλύτερο ενεργειακό φυτό και με μεγάλη διαφορά , είναι ο γνωστός μας Ευκάλυπτος και ειδικά ο Ευκάλυπτος Camaldulensis και Ευκάλυπτος Globulus. Ο τελευταίος είναι αρωματικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απόσταξη, γιατί εμπεριέχει πλούσια αιθέρια έλαια.

Ο Ευκάλυπτος είναι μεν ξενικό είδος, έχει όμως απόλυτα εγκλιματισθεί, αφού υπάρχουν συνδενδρίες ηλικίας 80 και πλέον ετών.

Πειραματικά, δοκιμάσθηκαν 32 είδη Ευκαλύπτου με σκοπό να διαπιστωθεί η δυνατότητα προσαρμογής τους στην Χώρα μας, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, η αντοχή σε διάφορες συνθήκες εδάφους και θερμοκρασίας κ.λ.π.. Η πρώτη Πειραματική Φυτεία ειδών Ευκαλύπτου σε έκταση 50 στρεμμάτων έγινε το Φεβρουάριο 1973 και ακολούθησαν άλλες τρεις πειραματικές φυτείες από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, όπου υπηρετούσα τότε ως Δασοπόνος και συμμετείχα ενεργά στο Πρόγραμμα αυτό, αλλά και σε πολλά άλλα προγράμματα Δασικής Έρευνας.

Από μετρήσεις έχει βρεθεί ότι ο Ευκάλυπτος εμπεριέχει στον ιστό του μεγάλη ποσότητα κυτταρίνης (ποσοστό 75%). Γι’ αυτό και θεωρείται ως το καλύτερο ενεργειακό φυτό.

Κατά την καύση του ο Ευκάλυπτος δίνει καθαρή φλόγα, ελάχιστο καπνό και πολύ λίγη τέφρα (0,3%), η δε θερμαντική ενέργεια είναι σχεδόν διπλάσια εκείνης των άλλων ενεργειακών φυτών.

Ο Ευκάλυπτος έχει και τις εξής ακόμα πολύτιμες ιδιότητες:

α) Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών: από όξινα εδάφη έως αλκαλικά, από αμμώδη μέχρι τα συνεκτικά γλινώδη, από ξηρά εδάφη μέχρι τα ημιελώδη, ακόμη , αντέχει στα υφάλμυρα εδάφη και στους αλατοφόρους ανέμους.

β) Είναι πολύ ανθεκτικό σε προσβολές από έντομα και μύκητες, σε ανεμοθλασίες και ανεμορριψίες και σε περίπτωση πυρκαγιάς καίγονται μόνο τα φύλλα, ενώ ο κορμός γρήγορα αναβλαστάνει.

γ) Από πλευράς αντοχής σε ελάχιστες θερμοκρασίες θεωρητικά είναι το -8 C, στην πράξη όμως ο Ευκάλυπτος προσαρμόζεται και σε μικρότερες θερμοκρασίες. Γενικά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όπου καλλιεργείται η Ελιά εκεί μπορεί να καλλιεργηθεί και ο Ευκάλυπτος.

δ) Πρεμνοβλαστάνει πολύ έντονα και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχυαύξεια των πρεμνοβλαστημάτων για τις επόμενες μετά την πρώτη υλοτομίες.

Η ιδιότητα αυτή του Ευκαλύπτου έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί εξασφαλίζεται η αειφόρος παραγωγή ενεργειακής βιομάζας.

Έχει πειραματικά αποδειχθεί ότι ο Ευκάλυπτος Camaldulensis, με καλές συνθήκες εδάφους και κλίματος, η μέση καθύψος αύξηση κατά την πρώτη τριετία ανέρχεται στα 3 και πλέον μέτρα το χρόνο, η δε μέση ετήσια και κατά στρέμμα παραγωγή, την πρώτη τριετία , ανέρχεται σε 20 έως 30 τόνους χλωρής βιομάζας, ενώ κατά την δεύτερη υλοτομία (κάθε 2 έτη και εφεξής) από τα πρεμνοβλαστήματα η απόδοση μπορεί να ξεπεράσει τους 35 τόνους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια μέση μονάδα παραγωγής καύσιμης ύλης (Pellets κ.λ.π.) των 1500 τόνων ετησίως, θα χρειαστεί μια φυτεία Ευκαλύπτου έκτασης 100 περίπου στρεμμάτων με 120.000 φυτά.

Από τα παραπάνω που αναφέραμε περιληπτικά μπορούμε να κάνουμε τις εξής σκέψεις και διαπιστώσεις:

α) Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Χώρας μας σε θέρμανση κάθε μορφής αντικαθιστώντας το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο θέρμανσης με καθαρή και φθηνή καύσιμη ύλη από ενεργειακή βιομάζα Ευκαλύπτου.

β) Μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε περιοχές όπου θα δημιουργηθούν μεγάλες φυτείες Ευκαλύπτου, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη την ενεργειακή βιομάζα Ευκαλύπτου, η οποία αποδίδει διπλάσια σχεδόν θερμαντική ενέργεια από την βιομάζα άλλων φυτών.

γ) Θα δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες θέσεις μόνιμης και υγιεινής εργασίας και μάλιστα στην Ύπαιθρο, κοντά στις άλλες γεωργικές καλλιέργειες.

δ) Θα αξιοποιηθούν χιλιάδες στρέμματα γης που είτε ήσαν εγκαταλελειμμένα χωράφια για το λόγο ότι η καλλιέργειά τους δεν ήταν αποδοτική ή δεν προσφερόταν για γεωργική καλλιέργεια Έχει υπολογισθεί, ότι με την καλλιέργεια του Ευκαλύπτου μπορεί να έχουμε αποδόσεις, ετησίως και κατά στρέμμα, από 500 έως 1500 €.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η πραγματική και αληθινή Πράσινη Ενέργεια είναι αυτή που εμπεριέχεται στον ιστό των φυτών. Αν την Ενέργεια αυτή, βοηθήσει και η Πολιτεία, την διαχειριστούμε σωστά ,θα έχουμε την αληθινή Πράσινη Ανάπτυξη, με σημαντικά Οικονομικά και Οικολογικά οφέλη.

Πάτρα 14-02-2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ

ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ

Βασιλάκος «Φυτώριο Gardens. Διεύθυνση: Σαγαίικα του Δήμου Muvri, Τ.Κ: 25005
FAX: 26930 41030, Κινητό: 6977004746 , ΕΛΛΆΔΑ, Τηλ. (Ελληνικά): 26930 41030

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.