Ε.Λ.Γ.Α

Ο παγετός θα αποζημιωθεί, ο ήπιος χειμώνας όχι, λέει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές

Ο παγετός θα αποζημιωθεί, ο ήπιος χειμώνας όχι, λέει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές

Κάτι από χρησμό της… Πυθίας θύμισε η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ χθες στον Τύρναβο όπου πραγματοποίησε, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου κ. Σαρχώση, επίσκεψη – συνάντηση με τον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής. Μπορεί να εμφανίστηκε ξεκάθαρος για το ποιος θα πάρει αποζημίωση λέγοντας πως θα πάρουν όσοι υπέστησαν παγετό και όχι αυτοί που ήταν θύματα του ήπιου χειμώνα αλλά ήταν «θολός» ο διαχωρισμός των δύο αυτών κατηγοριών αφήνοντας τους παρευρισκόμενους με αυτήν την αγωνία. Είπε ωστόσο πως θα ορίσει τη διαφορά η γεωπονική επιστήμη με τους αντίστοιχους ελέγχους. Μίλησε για την πιθανή αλλαγή κανονισμού στον ΕΛΓΑ, τους τρόπους ενίσχυσης όλων όσοι πληγήκαν από τον ήπιο χειμώνα ενώ για το αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στον ΕΛΓΑ τόνισε πως υπάρχουν και είναι στην τράπεζα της Ελλάδας με επιτόκιο 3%.

Υπογράμμισε μάλιστα πως αν αυτό γινόταν πολύ νωρίτερα θα ήταν μεγαλύτερο και το κέρδος. Πιο αναλυτικά τόνισε για την επίσκεψή του: «Ως διοίκηση και ως υπηρεσίες προσπαθούμε να κάνουμε επισκέψεις για να έχουμε μια εικόνα όταν υπάρχουν ζημιές αλλά και για να ενημερώνουμε τον κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που λέγεται μειωμένη παραγωγή στα αχλάδα και σε κάποια ροδάκινα. Είναι ένα θέμα που αποδίδεται από τους παραγωγούς σε παγετό του Μαρτίου. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να είναι παγετός, θα το εκτιμήσει η υπηρεσία. Σε κάποιες περιοχές όμως είναι λόγω ήπιου χειμώνα και κακής καρπόδεσης. Το που είναι τι θα το δει η υπηρεσία.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αίτιο που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ αλλά δεν ασφαλίζεται κιόλας αφού δεν πληρώνει ασφαλιστική εισφορά γι αυτήν ο παραγωγός. Ωστόσο για τον ήπιο χειμώνα, κατεύθυνση του Υπουργείου με αιχμή τον ΕΛΓΑ θέλουμε να δούμε και τα αίτια αλλά και τα εργαλεία στήριξης για το εισόδημα του παραγωγού. Είτε λέγεται De Minimis, είτε ΠΣΕΑ, είτε πρόγραμμα αγροτικής ανασυγκρότησης στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε εντολή από τον υπουργό από την προηγούμενη εβδομάδα να το χειριστούμε». Σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής κανονισμού είπε: «Αλλαγή κανονισμού θα γίνει αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι ελαστικός. Μπορεί να είναι πιο σφιχτός. Αν εντάξουμε κάποια πράγματα προϋποθέτει και τεχνική και οικονομική μελέτη. Θα προβλέπει τη βιωσιμότητα αλλά θα επιβαρύνει το ασφάλιστρο. Αυτό θα είναι ασύμφορο όμως για τον παραγωγό. Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά γιατί είναι ένας δημόσιος οργανισμός που διαχειρίζεται χρήματα των αγροτών, είναι αλληλέγγυος και δημιουργεί κάποια ζητήματα. Κάποιοι αγρότες έχουν δυνατές καλλιέργειες προσφέρουν κάτι παραπάνω από άλλους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε και σχεδιάζουμε και ήδη προγραμματίζουμε αλλαγές. Γιατί ζητήματα της περιόδου 2004 – 2010 με τα κατ’ εξαίρεση που χρέωσαν με 3.5 δισ. τον οργανισμό και τον έφτασαν στα όρια του κλεισίματος και τον ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο και τον πληρώνουμε όλοι δεν θα τα έχουμε». Εκπροσώπηση είχαν οι: ΑΣΕΠΟΠ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων, Πλατανουλίων, Γιάννουλης, Αμπελώνα, Φαλάνης, Δαμασίου, Λυγαριάς, Δελερίων. Ομάδα παραγωγών Αργυροπουλίου, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αργυροπουλίου, Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα, Αγροτικός Σύλλογος Λυγαριάς, ΕΟΑΣν Λάρισας. Όλοι τους είχαν λίγα λεπτά στη διάθεσή τους και έθεσαν τις ανησυχίες τους προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μ. Λιόντος.

Πηγή: Κώστας Γκιάστας, eleftheria.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.