Κρασί 6000 ετών στην Καβάλα.

 

Κρασί 6000 ετών έφερε στην επιφάνεια,  από την αρχαιολογική υπηρεσία του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 

 

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλά πιθάρια, πίσω στο 2010. Η ανασκαφή ήταν στην τοποθεσία Ντικιλί-Τας, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, έξω από την Καβάλα. Ντικιλί-Τας σημαίνει Μεγάλο Λιθάρι, και πρόκειται για νεολιθικό οικισμό, με ιδιαίτερα πλούσια ευρήματα.

Τα πιθάρια αυτά εξετάζονταν τα τελευταία χρόνια από επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ecole Normale Supérieure. Μέσω χημικής ανάλυσης των πάτων και των τοιχωμάτων των πιθαριών, ευρέθησαν ίχνη κρασιού, που χρονολογείται από το 4.300 π.Χ. Στην ευρύτερη περιοχή μάλιστα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν και ίχνη σταφυλιών που είχαν συνθλιβεί, πράγμα που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήδη από την εποχή εκείνη υπήρχε η γνώση της διαδικασίας παραγωγής οίνου. Τα αποτελέσματα της ανακάλυψης δημοσιεύθηκαν στο Journal of Archaeological Science.

κρασί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προϊστορική οινοποίησης στο Ντικιλί Τας (Βόρεια Ελλάδα): Ολοκλήρωση ανάλυση καταλοίπων και αρχαιοβοτανική

Ανταύγειες

Ένα πρωτόκολλο προτείνεται για την εξαγωγή δεικτών σταφυλιών από τα αρχαιολογικά κεραμικά.

Ο συνδυασμός της σκοτεινής δεικτών σταφυλιών και ζύμωση δείχνουν κόκκινο κρασί.

Οργανικά αναλύσεις και αρχαιοβοτανική δείχνουν οινοποίηση σε Ντικιλί Τας, Ελλάδα, 4300 BCE.


Περίληψη

Ένα νέο δύο σταδίων αναλυτικό πρωτόκολλο επέτρεψε την αξιόπιστη δομική ταυτοποίηση του κόκκινου κρασιού, χάρη στην παρουσία της σκοτεινής σταφυλιών (τρυγικό, μηλικό, συριγγικό οξέα) και δείκτες ζύμωσης (ηλεκτρικό και πυροσταφυλικό οξύ) σε ένα έσπασαν, μεγάλο, χοντρό βάζο και ένα κανάτα ανασκαφεί μέσα σε ένα νεολιθικό σπίτι καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω από 4300 π.Χ. στην περιοχή του Ντικιλί Τας στη βόρεια Ελλάδα. Αυτή η νέα μέθοδος, η οποία έχει επίσης δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλα σκάφη, εκμεταλλεύεται τη χημική κατανομή του πηλού και την ταυτόχρονη απελευθέρωση και παραγώγων των βιοδεικτών. Από αλδαρικά οξέα δεν προέρχονται από μια απλή εκχύλιση με διαλύτη, αλλά μόνο όταν υποβάλλονται στην δεύτερη εκχύλιση οξεο-καταλύεται, την ανίχνευσή τους στο δεύτερο απόσπασμα δείχνει οργανικά υπολείμματα είναι πιο βαθιά εμποτισμένα και συνδέεται με τη δομή πηλό ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Χρωματογραφία σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας οδηγεί στην πολύ ευαίσθητη ανίχνευση (<10 ng / g όστρακο τρυγικού οξέος, i . Ε . <10 -6 mL κρασί / g όστρακο) και αξιόπιστη ταυτοποίηση των ζύμωση βιοδεικτών σταφυλιών.Ταυτοποίησή τους σε ένα νεολιθικό βάζο από Ντικιλί Τας επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της πατημένα σταφύλια που αποτελείται από χαλαρά pips, δέρματα, και κουκούτσια ακόμα περικλείεται από δέρμα σε συνδυασμό με αυτό το βάζο. Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν Νεολιθική οινοποιίας στο βόρειο Αιγαίο, και να παρέχει την πρώτη αδιάσειστα στοιχεία για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Αυτή η νέα μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα για την ανίχνευση ιχνών κρασί σε όλα τα είδη των αρχαιολογικών αντικειμένων ή κατασκευών. Αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για την καλύτερη κατανόηση της οινοποίησης και του περιβάλλοντα κατανάλωσης στους αρχαίους πολιτισμούς.


γραφική αφηρημένη

Εικόνα για μη επισημασμένο σχήμα

Λέξεις-κλειδιά

  • Αμπέλου ?
  • οινοποίησης ?
  • Ελλάδα ?
  • Ντικιλί Τας ?
  • Νεολιθική ?
  • Τρυγικό οξύ ?
  • Acido καταλύεται εξόρυξης ?
  • GC-MS ?
  • αρχαιοβοτανική
Αντίστοιχη συγγραφέας. SAS Laboratoire Garnier Νικόλας, 32 rue de la Porte Robin, 63270 Vic-le-Comte, Γαλλία.

Σημείωση για τους χρήστες:
διορθώθηκε αποδείξεις είναι άρθρα στον Τύπο που περιέχουν διορθώσεις των συγγραφέων. Τελικές λεπτομέρειες παραπομπή, π.χ., τον αριθμό του όγκου ή / και την έκδοση, το έτος έκδοσης και σελίδα αριθμούς, πρέπει ακόμη να προστεθεί και το κείμενο μπορεί να αλλάξει πριν την τελική δημοσίευση.

Παρά το γεγονός ότι διορθώθηκαν οι αποδείξεις δεν έχουν όλα τα βιβλιογραφικά στοιχεία είναι ακόμη διαθέσιμα, μπορούν ήδη να αναφερθεί με τη χρήση του έτους των online δημοσίευση και το DOI, ως εξής: συγγραφέας (s), τον τίτλο του άρθρου, Έκδοση (έτος), DOI. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε το στυλ αναφορά του περιοδικού για την ακριβή εμφάνιση των στοιχείων αυτών, σύντμηση των ονομάτων περιοδικού και τη χρήση των σημείων στίξης.

Όταν το τελευταίο άρθρο έχει εκχωρηθεί σε τόμους / τεύχη της δημοσίευσης, το εν Τύπου έκδοση του άρθρου θα πρέπει να αφαιρεθεί και η τελική έκδοση θα εμφανιστεί στα συνδέονται δημοσιεύονται τόμους / τεύχη της δημοσίευσης. Η ημερομηνία το άρθρο ήταν έκανε την πρώτη διαθέσιμη στο διαδίκτυο θα πρέπει να μεταφερθούν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.