Μελισσοκομία και προγράμματα νέων αγροτών στο επάγγελμα του μελισσοκόμου.

Mελισσοκομία και πρόγραμμα νέων αγροτών

sdfsef

 

Γενικά

Το δίμηνο που ξεκινά με το «μήνα των λουλουδιών», το Μάιο, είναι για το 2016 πολύ ελπιδοφόρο. Τα θετικά μηνύματα για την κατάσταση των μελισσιών, γεμάτα αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής μελιού, είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από παλιούς και νέους μελισσοκόμους. 0 ήπιος χειμώνας, η καλή άνοιξη μέχρι τα μέσα Απριλίου, όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα, η ικανοποιητική πορεία Βασικών ανθοφοριών και πηγών μελιού, πρωίμισαν τα μελίσσια, ακόμη και στις βορειότερες περιοχές της χώρας μας. Έτσι, οι πληθυσμοί των μελισσιών ανανεώθηκαν πολύ νωρίς, χωρίς απώλειες, δηλαδή ξεπεράσχηκε εύκολα το δύσκολο «σημείο» της γεφύρωσης των χειμωνιάτικων με τις ανοιξιάτικες μέλισσες. Μάλιστα, αυτό δεν έγινε αισθητό ούτε στις περιοχές της Ελλάδας, όπου τα μελίσσια «μπήκαν» αδύνατα στο χειμώνα, π.χ. σε περιοχές της Θράκης.
Από τις ανθοφορίες πολύ καλά πήγε η αμυγδαλιά, ο ασφόδελος, το ανοιξιάτικο ρείκι, η πορτοκαλιά ξεκίνησε καλά, πολύ καλή (ως συνήθως) ήταν η ελαιοκράμβη (βιομηχανικό καλλιεργούμενο φυτό). Επίσης, παρά τις προβλέψεις, πολύ καλό ήταν το ανοιξιάτικο πεύκο. Με εξαίρεση την Κρήτη, όπου για τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ήταν μια συνηθισμένη, «μέτρια» χρονιά, σε όλες τις άλλες περιοχές με πευκοδάση, θάσος-Β.Εύβοια-Κασσάνδρα-Σιθωνία-Ρόδος κ.α., τα πεύκα ήταν άριστα. Όχι μόνο τα μελίσσια «ανέβηκαν» στους ορόφους, έκτισαν κηρήθρες και απέκτησαν αποθέματα μελιού, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε τρυγητός ανοιξιάτικου πευκό- μελου. Εκτιμούμε ότι το 2016 κατέχει το ρεκόρ, μέχρι τώρα, στην παραγωγή ανοιξιάτικου μελιού στα πευκοδάση. Η μελι- τοέκκριση φαίνεται να συνεχίζει, εξασθενημένη βέβαια, μέχρι και τα μέσα Απριλίου, παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός τέλειων ατόμων της Marchallina hellenica, ήδη από τις αρχές του μήνα, είχε εγκαταλείψει τα δέντρα που παρασιτούσε και αναζητούσε νέες θέσεις για ωοτοκία στα διπλανά δέντρα. Οι μελισσοκόμοι, που ειδικεύονται στην παραγωγή πευκόμελου, ονομάζουν αυτή την κατάσταση «πεύκο παρδαλό», την παράλληλη δηλαδή ύπαρξη για πολλές ημέρες μελιτοεκκρίσεων από κοκκοειδή που απομυζούν χυμούς από τα πεύκα και κοκκοειδών που έρπουν και εγκαθίστανται σε νέες θέσεις, για να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους με την ωοτοκία.
Καλά ξεκίνησε και η ανθοφορία στα οπωροφόρα, κερασιές, μηλιές κ.λπ (μέσα Απριλίου). Το ευχάριστο σημείο στην εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων αυτών δέντρων από τη μελισσοκομία, είναι η συνειδητοποίηση από το σύνολο των καλλιεργητών της απαραίτητης παρουσίας των μελισσιών για την αύξηση της παραγωγής τους και τη Βελτίωση της ποιότητας φρούτων και καρπών. Ήδη σε μεγάλες περιοχές της Μακεδονίας, αποφααίστηκε από τους γεωργούς καλλιεργητές η νυχτερινή εφαρμογή παρασιτοκτόνων, επιλέγοντας τα λιγότερα επικίνδυνα για τις μέλισσες.
Όμως δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι μας επιφυλάσσει το κοντινό, άμεσο μέλλον. Τα μελίσσια βέβαια ωρίμασαν (φτιά-χτηκαν) γρηγορότερα, στα μέσα Απριλίου έχουμε κλειστούς γόνους σε πολλά πλαίσια και λιγότερα, συγκριτικά με άλλες χρονιές, πλαίσια με ανοικτό γόνο. Αυτό σημαίνει ότι από το Μάιο θα είναι έτοιμα για παραγωγή μελιού. Οι μελισσό- τοποι όμως, λόγω ανομβρίας, δεν φαίνονται προς χο παρόν να συμβαδίζουν με τα μελίσσια, εκτός ορισμένων περιπτώσεων. Ήδη από πολλές περιοχές έρχονται πληροφορίες για καχεκτική βλάστηση των θυμαριών, λόγω της πολύμηνης ανομβρίας. Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αν σύντομα, μέχρι τις αρχές Μαΐου, βρέξει ικανοποιητικά. Η πρώιμη αυτή βροχή (αν Βρέξει), θα είναι χρυσοφόρα για τη μελισσοκομία. θα ωφεληθούν, εκτός από το θυμάρι, και πολλά άλλα σημαντικά φυτά, όπως η ανθυλλίδα (σμύρος-σμυρνιά), το παλιούρι (τσαλί), τα αγριοτρίφυλλα, η ακακία (πριν την ανθοφορία), ακόμη και τα έλατα, που ξεκινούν φυσιολογικά στα τέλη Μαΐου. Σε μερικές περιοχές, Δυτική Ελλάδα- Θράκη (Εβρος), δυο-τρεις βροχές ήταν, σε ποσότητα και χρονική στιγμή, πολύ ωφέλιμες. Γενικά, αυτό το δίμηνο οι βροχοπτώσεις είναι ωφέλιμες, εκτός από την περίπτωση της βροχής στην πλήρη άνθιση της ακακίας, του παλιουριού και του θυμαριού.
Σμηνουργία
Με την ταχύτερη ωρίμανση των μελισσιών, φυσιολογικά η εποχή της σμηνουργίας ήρθε γρηγορότερα. Ήδη από το προηγούμενο δίμηνο (Μάρτιος-Απρίλιος), σε πολλές περιοχές της χώρας είχαμε έντονη εκδήλωση του φαινομένου. Η κατάσταση θα συνεχιστεί και μάλιστα, σε αυτό το διάστημα (Μάιος-Ιούνιος), το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο, αφού θα έχουμε πολλές συλλέκτριες μέλισσες και καλές ανθοφορίες, όπως εσπεριδοειδή, ακακίες, ανθυλλίδες, παλιούρια, ελαιο-κράμβη, φλαμουριές, καστανιές.
Συστήνουμε στους νέους μελισσοκόμους να βρίσκονται πολλές ώρες την ημέρα στο μελισσοκομείο τους, να μαζεύουν Βασιλικό πολτό από τα μελίσσια που προετοιμάζονται για σμηνουργία, να έχουν εύκαιρες άδειες κυψέλες, με έτοιμες κηρήθρες ή φύλλα κηρήθρας, για να τοποθετούν τις σμηνουργίες που θα βρίσκονται στα γύρω δεντράκια.
Η παραγωγή νέων βασιλισσών και η αλλαγή των Βασιλισσών στα μελίσσια μας σε μεγάλο ποσοστό, 30-50%, περιορίζει δραστικά την εκδήλωση του φαινομένου της σμηνουργίας.
Η συστηματική αντικατάσταση των Βασιλισσών με βασίλισσες σμηνουργίας (από κελιά σμηνουργίας ή σμηνουργίες που συλλαμβάνουμε), επιτείνουμε στο μέλλον την εκδήλωση σμηνουργιών και επιπλέον στερεί από το μελί, μο το πλεονέκτημα της επιλογής. Η ωφέλεια της συστηματικής εκτροφής βασιλισσών (Βασιλοτροφία) στηρίζεται, σχεδόν αποκλειστικά, στη δυνατότητα του μελισσοκόμου να επιλέξει κελιά από τα καλύτερα μελίσσια του.
Μεταφορές
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξουν αυτή την περίοδο οι νέοι μελισσοκόμοι (και όχι μόνο) είναι οι μεταφορές. Οι μεγάλοι πληθυσμοί των μελισσιών, οι υψηλές θερμοκρασίες, και οι λίγες ώρες της νύκτας, καθιστούν δύσκολο το έργο της μεταφοράς μελισσιών.Έτσι:
• Αποφεύγουμε ημέρες και νύκτες καύσωνα
• Φροντίζουμε (έχουμε υπομονή) να μπουν όλες οι μέλισσες στην κυψέλη, είτε αυτές είναι στη βοσκή μέχρι αργά είτε «σταλιάζουν» έξω από την κυψέλη.
• Ελέγχουμε ότι είναι ανοικτές οι θυρίδες αερισμού πάκια
• Δεν σταματάμε με φορτωμένο αυτοκίνητο (π.χ. για ή όποια άλλη αιτία)
• Εάν μεσολαβεί φέριμποτ (ferry boat) στη διαδρομή ρωνόμαστε για τα δρομολόγια, ώστε να μην έχουμ: στέρηση
• Δεν μεταφέρουμε μελίσσια με ανοικτά μέλια ή τροφοδοσίας στα πλαίσια, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού μελισσών
• Εάν σε μακρινές διαδρομές φθάσουμε αργά και ανοίγοντας την πόρτα αυτή είναι φρακαρισμένη από μέλισσες πρόθυμες ή νεκρές, ανοίγουμε τα καπάκια τελείως και ψεκάζουμε τα μελίσσια με λίγο δροσερό νερό.

Μελισσοκομικά φυτά

Ήδη αναφέραμε μερικά από τα μελισσοκομικά εποχής, όπως τα θυμάρια, έλατα, παλιούρια, σμύρους ακακίες, ρίγανες, τριφύλλια, φλαμούρια, καστανιές. Αυτή η εποχή είναι η πλέον ενδιαφέρουσα για παραγωγή έλατα ανθόμελου και γενικά αρωματικών μελιών. Η φετινή συγκυρία επιτείνει αυτή τη σπουδαιότητα της περιόδου Ιουνίου. Είναι η εποχή που η μελισσοκομία είναι στο απόγειο της, σε όλη την Ελλάδα. Είναι η εποχή των πόνων με τα βότανα, την παρατήρηση και τη συλλογή τ ναι η εποχή των βοτανολόγων. Επί τη ευκαιρία, είνα να μνημονεύσουμε το μεγαλύτερο βοτανολόγο της κϊ Ελλάδας, το θεόφραστο από την Ερεσσό της Λέσβο. τή και συνεργάτη του Αριστοτέλη και μόλις 13 χρόνια νεότερός του. Ο θεόφραστος παρατήρησε και περιέγραψε 450 φυτά με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να αναγνωρίζονται σήμερα από τους ειδικούς. Στην παρατήρηση και περιγραφή αυτών των φυτών, ζήτησε τη Βοήθεια υλοτόμων, συλλεκτών βοτάνων και μελισσοκόμων. Ο Αριστοτέλης, ο πρώτος μελετητής του μελισσιού και ο θεόφραστος ο κυριότερος βοτανο- λόγος-μελετητής (και μελισσοκομικών) φυτών, ήταν συνεργάτες. Αυτή η σχέση δείχνει την ισχυρή σύνθεση μελισσο- κομίας-Βοτανολογίας. Τη φετινή χρονιά, που γιορτάζουμε τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, ίσως θα πρέπει να αναφερθούμε και στο θεόφραστο.
Αναφέρουμε λίγα από τα σπουδαία μελισσοκομικά φυτά της περιόδου.

Ανθυλλίδα (Anthyllis hermaniae)

Η ανθυλλίδα, γνωστή με πολλά κοινά ονόματα (βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα) αλογοθύμαρο, σμυρνιά, σμύρος, νιάκι, τσαρίχα, σάρωμα είναι ένας εντυπωσιακός σκληρόφυλλος θάμνος, με πλούσια κίτρινη ανθοφορία, ανθεκτική σε ελαφρές βροχοπτώσεις και αέρηδες, δίνει εξαιρετικά αρωματικό μέλι, που συνδυάζεται με το μέλι του θυμαριού. Το λαμπερό κίτρινο χρώμα του νέκταρος, κιτρινίζει και τα καινούργια φύλλα κηρήθρας, που κτίζονται στην ανθοφορία της.

Έλατο (Abies cephalonica)

Το έλατο είναι μέσα στα πέντε σπουδαιότερα μελισσοκο- μικά φυτά της χώρας μας. Τα άλλα τέσσερα είναι (προσωπική εκτίμηση) το πεύκο, το θυμάρι, η κόκκινη ερείκη, η βελανιδιά.
Οι εκκρίσεις στα έλατα οφείλονται στον παρασιτισμό τους από 6 έντομα, κυριότερο των οποίων είναι το Physokermes hemtcryphus, διαρκούν από τα τέλη Μάίόυ έως τα τέλη Ιουνίου. Το έλατο χρωστά μια καλή χρονιά στους φανατικούς ανά την Ελλάδα μελισσοκόμους που το «κυνηγούν». Και δεν είναι μόνο οι μελισσοκόμοι. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα θεωρούν το ελατίσιο μέλι εξαιρετικό, το προτιμούν και το πληρώνουν σε υψηλότερη τιμή απ’ όλα τα ελληνικά μέλια, πλην του θυμαρίσιου.

Καστανιά [Castanea sativa)

Μεγάλο δασικό δέντρο στους ορεινούς όγκους όλης της χώρας. Είναι η πηγή ενός μελιού με πολλές ιδιαιτερότητες. Σκούρο μέλι, με ελαφρά υπόπικρη γεύση, έντονο άρωμα, υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και φρουκτόζη. Κρυσταλλώνει αργά. Προηγείται της καλοκαιρινής μελιτοέκκρισης του πεύκου, δυναμώνει τα μελίσσια και ενισχύει την παραγωγή πευ- κόμελου. Συχνά παράγεται ανάμικτο μέλι, ηευκοκαστανιά, με τα χαρακτηριστικά της καστανιάς να υπερισχύουν του πεύκου.

Φλαμουριά [Tiliasp.)

Μεγάλο δασικό δέντρο, με πολύτιμη ξυλεία και ταξιανθίες, που χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Η ωφέλειά της στη μελισσοκομία είναι αμφιλεγόμενη. Παρά το γεγονός ότι ελκύει πολλές μέλισσες, τα αποτελέσματα στην κυψέλη δεν είναι πάντοτε εμφανή.

Ακακία (Robinia pseudoacacia)

Η ακακία ή ψευδοακακία είναι δέντρο με πλούσια, έντονη ανθοφορία. Τα κλαδιά της λυγίζουν από το Βάρος των λουλουδιών (1° δεκαήμερο Μάί’ου). Η παραγωγή νέκταρος είναι ορμητική, για κάθε δέντρο διαρκεί 7-10 μέρες και κλιμακώνεται προς τα ορεινά, ούτως ώστε σε μια περιοχή να δύναται να διαρκέσει 15-20 ημέρες. Τα μελίσσια αποθηκεύουν μέλι, κτίζουν κηρήθρες, δυναμώνουν. Σε άλλες χώρες (Κεντρική Ευρώπη) είναι η σπουδαιότερη ανθοφορία. Το μειονέκτημά της είναι η ευαισθησία της στη βροχή και τον αέρα.

Έκθεση Beecome 2016 στη Σουηδία

Στο Μάλμε, την 3η μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, που ενώνεται με τη Δανία (και μέσω αυτής με την Κεντρική Ευρώπη) με τη μήκους 8 χιλιομέτρων ΓέφυραΌρεσουντ, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 11-13 Μαρτίου η μελισσοκομική έκθεση και συνέδριο Beecome 2016. Η συμμετοχή μελισσοκομιών και μελισσοκομικών φορέων από τη Σκανδιναβία και άλλες Βορειοευρωπαικές χώρες ήταν μεγάλη, όπως εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση εξοπλισμού και μελισσο- κομικού υλικού, εμπόρων και προμηθευτών απ’ όλη την Ευρώπη.
Με πολύ εύκολη πρόσβαση, λίγα βήματα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, στο κέντρο της πόλης, σε τρεις αίθουσες του συνεδριακού κέντρου Malmo Live, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με Βασικό θέμα τη «Βιώσιμη ανάπτυξη στη μελισσοκομία». Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι απλώς ένας όρος της οικολογίας, αλλά αποτελεί κεντρική κατεύθυνση και ζητούμενο, διεθνώς, στη γεωργική παραγωγή. Ο μέσος όρος παραγωγής μελιού σε αυτές τις χώρες (Σκανδιναβία, Βόρεια Ευρώπη) είναι υψηλός (40 κιλά/κυψέλη), ενώ τα μέλια που παράγονται είναι ανοιχτόχρωμα, κρυσταλλώνουν γρήγορα και γι’ αυτό ομογενοποιούνται.
Εκτός από τις παράλληλες ομιλίες και τις παρουσιάσεις, τα workshop, στην έκθεση μελισσοκομικού εξοπλισμού παρουσιάστηκε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών. Εντύπωση μας έκανε μια συσκευή φυγοκέντρισης των απο- λεπισμάτων, που έχουν προηγουμένως τοποθετηθεί σε δίχτυ, περιορίζοντας τις απώλειες μελιού. Κυρίαρχη παρουσία, μαζί με τις γραμμές συσκευασίας και τυποποίησης του μελιού, είχαν τα «συμπληρώματα διατροφής» για τα μελίσσια, οι συσκευές τηλεμετρίας για τον έλεγχο της κυψέλης και οι μελισσοκομικός ρουχισμός, φόρμες, μάσκες και γάντια, σε πολλά χρώματα και μεγέθη, για άντρες, γυναίκες παιδιά. Πολλοί οι νέοι που ενδιαφέρονται για τη μελισσοκομία μία σε όλη την Ευρώπη, κάτι που αντιληφτήκαμε όχι από τα εκτιθέμενα προϊόντα, αλλά και από το νεαρό της ηλικίας πολλών επισκεπτών του συνεδρίου.

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Όλοι όσοι ασχολούνται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη μελισσοκομία γνωρίζουν για το μεγάλο ενδιαφέρον πολλών νέων να ασχοληθούν και αυτοί με την παραγωγή των προιόντων κυψέλης. Παλιοί μελισσοκόμοι, έμποροι, προμηθευτές μελισσοκομικού υλικού, γεωπόνοι, σύμβουλοι γεωργικών επενδύσεων, όλοι έχουν ακούσει για κάποιο νέο που έχει αρχίσει τη δραστηριότητα του με ένα μικρό (σε περιπτώσεις πολύ μικρό] αριθμό κυψελών και περιμένει κάποιο «πρόγραμμα» για να βοηθηθεί στο ξεκίνημα του. Αυτή η τάση δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Η μελισσοκομία και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, γενικότερα, μπορούν να προσφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά και μία διέξοδο στην ανεργία των νέων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα  της οικονομικής κρίσης.
Πριν λίγες ημέρες, στα τέλη Απριλίου, το Υπουργείο τικής Ανάπτυξης, προδημοσίευσε την περιγραφή του υπομέτρου 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς, Η προδημοσίευση αυτή έδωσε απαντήσεις σε κάποια θέματα. Αάφησε όμως και ορισμένα ερωτηματικά. Μια από τις Βασικές αλλαγές θα είναι η κατάργηση των μακρόχρονων δεσμεύσεων η οποία αποτελούσε κύριο αποτρεπτικό παράγοντα ξης των νέων στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνιο την άλλη, ένα από τα αναπάντητα σημεία είναι ο χρόνος κήρυξης του προγράμματος η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και υποψήφιοι δικαιούχοι μπορούν να είναι νέοι γεωργοί, ηλικίας από 18 έως και 40 ετών εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση. Η γεωργική εκμετάλλευση των υποψήφίων δικαιούχων θα πρέπει να έχει αρχική παραγωγική δυνατότητα (εκφρασμένη με έναν καινούριο όρο για τα γεωργικά προγράμματα, την τυπική απόδοση) τουλάχιστον ίση με 8000 ευρώ. Για τη μελισσοκομία, όπως αυτό προκύπτει από κάποιους αριθμητικούς δείκτες που συνοδεύουν την πρόσκλησης το ελάχιστο όριο μεταφράζεται σε 109 μελισσομήνη
Παρόλο που παρουσιάζουμε το πρόγραμμα από «μέλι κομική σκοπιά», κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε και την ελάχιστη απαραίτητη έκταση, ορισμένων γεωργικών ταλλεύσεων, που απαιτείται για να «πιάσει» την απαραίτητη αρχική παραγωγική δυναμικότητα ένας νέος, με κατεύθυνση αποκλειστικά τη φυτική παραγωγή.

Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας μελισσοκόμος διαθέτει και αξιοποιεί κάποιες γεωργικές εκτάσεις, πολλές φορές μάλιστα τις συνδυάζει με τη μελισσοκομία. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί ο απαραίτητος αριθμός μελισσών για την «είσοδο» στο πρόγραμμα, συνδυάζοντας τις δύο κατευθύνσεις, π.χ. απαιτούνται 80 κυψέλες και 16 στρέμματα με αρωματικά φυτά ή 55 κυψέλες και 13,5 στρέμματα ελαιώνες για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς.

Στα κριτήρια επιλογής (δηλαδή στη Βαθμολογία του φακέλου) θα περιλαμβάνονται:
• τα χαρακτηριστικά τπς περιοχής μόνιμης κατοικίας (πληθυσμός, αν πρόκειται για μικρό νησί ή ορεινή περιοχή),
• η ενδεχόμενη ύπαρξη τίτλου σπουδών Γεωπονίας, •εισοδηματικά κριτήρια,
• ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες της εκμετάλλευσης,
• η ιδιοκτησία του ζωικού κεφαλαίου και της γεωργική γης
• η (μακρόχρονη) ανεργία κ.α.

Για να είναι επιλέξιμος ο υποψήφιος δικαιούχος θα πρέπει να ξεπερνά ένα κατώτατο Βαθμολογικό όριο και να έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Η δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου, το φθινόπωρο της χρονιάς που διανύουμε. Για να μπορέσει, άρα, ένας νέος μελισ- σοκόμος να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών το Σεπτέμβριο του 2016 θα πρέπει να υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με τουλάχιστον 109 μελίσσια, ως τα μέσα Μαΐου 2016 (αν δεν υπάρξει κάποια παράτααη). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (10-15 ημερών), μέσα στο οποίο πρέπει να γίνουν οι μεταβιβάσεις των μελισσών, η έκδοση του μελισσοκομικού βιβλιαρίου και η υποβολή τπς δήλωσης ΟΣΔΕ (για περισσότερες πληροφορίες και πιθανές τροποποιήσεις όσων ισχύουν, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6973791716). θα πριμοδοτείται (Βαθμολογικά η απόκτηση μεγαλύτερου αριθμού μελισσοσμηνών, από 137 μελίσσια έως 202 και λίγο περισσότερο, από 203 έως 337. Στην (απίθανη) περίπτωση που κάποιος νέος μελισσοκόμος θα ξεκινά την επιχείρηση με 337 μελίσσια και περισσότερα, αυτός δεν θα βαθμολογείται θετικά για το συγκεκριμένο παράγοντα, του μεγέθους της εκμετάλλευσης.

Το ποσό ενίσχυσης, για τη μελισσοκομία και τη φυτική πα-ραγωγή, θα είναι 17.000 ευρώ και θα αυξάνεται κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των δικαιούχων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά. Για τη κατεύθυνση της ζωικής παραγωγής (στη μελλοντική κατάσταση) θα αυξάνεται κατά ακόμη 2.500 ευρώ και έτσι θα μπορεί να φτάσει το μέγιστο, τις 22.000 ευρώ (κτηνο- τρόφος σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή). Συνεπώς ο νέος μελισσοκόμος θα πριμοδοτείται με 17.000 Ευρώ, αν είναι μόνιμος κάτοικος κανονικής περιοχής ή με 19.500 Ευρώ, αν διαμένει σε ορεινή, μειονεκτική περιοχή ή σε κάποιο μικρό νησί.
Παράλληλα με την «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γε-ωργούς» αναμένεται να προκηρυχθεί και το υπομέτρο 6.3, που θα αφορά νέους παραγωγούς ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών μέχρι 5.000 κατοίκων, αλλά με μικρότερες εκμε-ταλλεύσεις, τυπικής απόδοσης από 5.000 έως 7.999 ευρώ (δηλαδή από 68 έως 108 κυψέλες για τους μελισσοκόμους) και με ποσό ενίσχυσης τις 16.000 Ευρώ. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν και για αυτό το μέτρο δήλωση ΟΣΔΕ το 2016 (σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τη στιγμή που γράφεται το άρθρο). Αυτονόητο είναι, ότι ένα άτομο θα μπορεί να υποβάλει αίτηση ενίσχυσης μόνο σε ένα από τα δύο αυτά μέτρα. Αναμένουμε τις προσκλήσεις των προγραμμάτων, π οποίες θα γίνουν ξεχωριστά για κάθε Περιφέρεια καθώς και περισσότερη πληροφόρηση, ώστε όλα τα θέματα να αποσαφηνιστούν και να διευκολυνθούν τόσο οι ενδιαφερόμενοι στην προσπάθεια ένταξης τους, αλλά και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, ιδιώτες, φορείς και υπηρεσίες.

 

ΠΗΓΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες! - Ο Χρήστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σχολίων που αναρτά και δημοσιεύει. Αναφορές που θίγουν ή βλάπτουν ονόματα διαγράφονται από την διαχείριση ή σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούνται. - Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα - αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του site και είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για τα γραφόμενα.